Een derde Nederlandse bouwbedrijven bekend met alle 2020-doelen

Slechts een op de drie organisaties in de Nederlandse bouw- en installatiewereld kent alle drie de doelstellingen aangaande klimaatveranderingen en duurzame energie. Dat meldt USP Marketing Consultancy aan de hand van een onderzoek uitgevoerd door BuildUpSkillsNL.

In Europa 2020 staan afspraken van de EU-landen om de economie sterker te maken. Met dit plan moet er een goede oplossing voor de economische crisis worden gerealiseerd en wil men de gevolgen van vergrijzing, armoede en klimaatverandering opvangen. De laatste doel is op te delen in drie doelstellingen:

Praktijk
Ook al weet slechts een beperkt deel van de Nederlandse bouw- en installatiesector alle drie de doelen te noemen, in de praktijk blijkt dat een meerderheid deze doelstellingen nastreeft of toepast, bewust of onbewust. Wanneer de doelstellingen worden voorgelegd, dan blijkt een meerderheid deze tóch te kennen, met name de commerciële (projectontwikkelaars en beleggers) en de publieke (gemeenten en corporaties) opdrachtgevers.

Een andere conclusie die uit het onderzoek wordt getrokken is dat opdrachtgevers bekender zijn met de doelstelling aangaande broeikassen dan met die van duurzame energie, iets wat bij alle andere marktpartijen juist omgekeerd het geval is. Verder valt op dat de uitvoerende partijen, gerelateerd aan installatie (werkgevers, werknemers en zzp’ers) beter bekend zijn met de doelstellingen dan B&U gerelateerde uitvoerende partijen.

Weten en toepassen
Wanneer bedrijven bekend zijn met de doelstellingen, wil dit nog niet zeggen dat ze actie ondernemen. Met name op het gebied van duurzame energie lopen de daadwerkelijke projecten achter. Verder richten partijen zich het meest op energiebesparing en energie-efficiëntie, met uitzondering van enkele B&U gerelateerde partijen die zich meer op duurzaam bouwen richten.


Scholing
Uit een Roadmap van BuildupSkillsNL dat de doelstelling 'in 2020 naar zestien procent duurzame energie en twintig procent minder CO2-uitstoot' alleen behaald kan worden door extra scholing van personeel in de bouw- en installatiesector. Het gaat om 150.000 tot 225.000 vakmensen die extra geschoold moeten worden. Volgens BuildupSkillsNL moet men in 2013 starten de aanpassingen van onderwijs en trainingsprogramma's, om klaar te zijn voor de toenemende vraag naar vakmensen die kunnen werken met de benodigde innovatieve materialen en technieken.

Achterstand
Jan Cromwijk, projectleider van BuildupSkills meldt dat er altijd enige achterstand is in het onderwijs als het gaat om aansluiting op de actualiteit. "Door nu te handelen voorkomen we dat we tegen 2020 echt achter de feiten aanlopen. Ons onderzoek en de Roadmap tonen aan dat onderwijs, bedrijven en overheid de handen snel ineen moeten slaan en vertelt hoe en wanneer dat moet gebeuren".

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links