Nieuwbouwproject Borne wint Passiefhuis Award 2012

De Passiefhuis Award 2012 is gewonnen door Woonbeheer Borne, voor een nieuwbouwproject van zes woningen in de Welemanstraat te Borne. De jury omschreef het project als “een mooi samenwerkingsproject op weg naar extreem lage energiegebruiken met vergroting van wooncomfort.”

Het project voldoet niet alleen aan het keurmerk Passief Bouwen, de woningen zien er volgens Herman Wanschers van Woonbeheer Borne ook nog eens aantrekkelijk uit. “Het ontwerp moest aan specifieke eisen met betrekking tot de beeldkwaliteit voldoen. Het project laat zien dat passief bouwen voor het uiterlijk geen grote consequenties hoeft te hebben.”

Stimuleren van kennis
Woonbeheer Borne schreef een prijsvraag uit voor het project. Daaruit kwamen aannemer Oude Lenferink Bouw uit Hardenberg en Beltman Architecten uit Enschede naar voren. “Alleen al doordat wij als Twentse woningcorporaties prijsvragen uitschrijven, stimuleren wij in de regio de kennis op het gebied van passiefhuis en energieneutraal bouwen.”

Terugdringen energieverbruik
Om het energieverbruik terug te dringen schakelde aannemer Oude Lenferink onder andere kozijnenfabrikant WENEKO in, dat met toepassing van VEKA profielsystemen de kunststof kozijnen met triple glas produceerde en monteerde. De profielsystemen van VEKA worden uitsluitend vervaardigd van hoogwaardige, recyclebare materialen. Sinds 1993 heeft de organisatie een gesloten recyclingkringloop ingericht en maakt men kunststof profielsystemen die geschikt zijn voor energieneutraal bouwen.

Doorgroeien
Ondertussen groeit de markt door naar nog energiezuiniger, nog betere warmte-isolatie en meer comfort. VEKA meldt dat de organisatie onder andere op deze ontwikkelingen inspeelt met het profielsysteem SOFTLINE 82, voor inbouwdiepten vanaf 80 mm. Volgens VEKA is SOFTLINE 82 ideaal voor passiefhuis en functioneert het optimaal in combinatie met zware beglazing.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VEKA AG Nederland