Grootschalige wijkverbetering in Leeuwarden

De Leeuwarder krachtwijk Bilgaard wordt grootschalig verbeterd, met 80% energiezuinigere huizen en een kindvriendelijke openbare ruimte. Het consortium Wijkbedrijf Bilgaard werd in het Slim en Snel-traject van Energiesprong unaniem gekozen om de renovatie in handen te nemen.

Wijkbedrijf Bilgaard werd opgezet met een aantal actiepunten in het vizier: het opknappen van woningen, het verbeteren van de omgeving én van de sociale binding in de wijk. De doelstellingen zijn wooncomfort verhogen, kosten reduceren, energiebesparing en het realiseren van banen. Initiatiefnemers van het Wijkbedrijf zijn onder andere Bouwgroep Dijkstra Draisma (bouwbedrijf), KAW (architect en bewonerscommunicatie) en Kuub (collectief opdrachtgeverschap).

Financieringswijze
Volgens KAW biedt het Wijkbedrijf een manier om de leefbaarheid en de staat van de woningen in de wijk Bilgaard verregaand te verbeteren, ondanks het zeer beperkte budget. De financieringswijze wordt onorthodox genoemd: Bilgaard moet zelf energie opwekken, zodat men op energiekosten bespaart en kan investeren in verdere verduurzaming. Met kleine lokale geldstromen moet het startbudget worden aangevuld en kan er opeens veel meer bereikt worden.

Slim & Snel
Slim & Snel is één van de initiatieven binnen Energiesprong. Het richt zich op renovatie van woningen uit de jaren ’60 en ’70 in bewoonde staat met als doel deze een kwaliteits- en energiesprong te laten maken.

Deel dit artikel

permalink