Passiefhuisprincipe zonder technische snufjes

Woningstichting Tubbergen realiseert twee huurwoningen volgens het passiefhuisprincipe. Volgens de corporatie worden de woningen op basis van hoogwaardige isolatie gebouwd, zonder technische snufjes.

Met het passiefhuisprincipe in het achterhoofd koos aannemer Dura Vermeer voor het Ytong Cascosysteem van Xella. Dit is een monolithisch, massief bouwsysteem met sterk isolerende en warmte-accumulerende kwaliteiten. Met een dikte van tweehonderd millimeter en de combinatie met PIR-isolatie (maximaal 192 millimeter) krijgt de gebouwschil een Rc-waarde van 10, conform de eisen van het Passiefbouwen keur.

Volgens projectleider Dennis Dibbets bewijzen de woningen dat met  bouwkundige materialen zoals massief isolerend en luchtdicht casco al bijna energieneutraal gebouwd kan worden. De dure en complexe installatietechnische ingrepen blijven achterwege.

Detailleren
Naast de plaatsing van dit cascosysteem zocht men naar de beste manier van detailleren, om het gebouw luchtdicht te krijgen. Dibbets vertelt: “Omdat men in Duitsland al veel meer ervaring heeft opgedaan op het gebied van passief bouwen, kozen we ervoor om hun manier van detailleren te kopiëren. Zo hebben we bijvoorbeeld het stelkozijn en de geïsoleerde kozijnen geïntegreerd en als één geheel geplaatst. Vervolgens hebben we de ruimte tussen het kozijn en de kozijnsparing afgedicht met overstucbare tape. Deze methode scheelt een aantal handelingen, is daardoor sneller en verkleint de kans op faalkosten."

Een blowerdoortest moet uitwijzen of de woningen inderdaad luchtdicht zijn, zoals het ontwerp belooft. Van de stichting Passiefbouwen kreeg het project het certificaat 'Ontworpen volgens Passiefbouwen Keur". Als de blowerdoortest en de infraroodcontrole goed worden doorstaan, ontvangt men ook het predicaat 'Gebouwd volgens Passiefbouwen Keur'.

Nauwelijks herkenbaar
Aan de buitenkant is nauwelijks te zien dat de woningen energieneutraal zijn. Dibbets: "We willen met deze woningen aantonen dat voor energieneutraal bouwen geen experimentele architectuur nodig is. Daar is de architect heel goed in geslaagd, want de woningen passen in de landelijke stijl van de omliggende bebouwing. En alleen de zonnepanelen op het dak geven prijs dat dit geen traditionele woningen zijn."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV

Links