Innovatief en snel bouwsysteem voor opkomende landen

Xella introduceert een innovatief bouwsysteem, dat toegepast wordt bij een grootschalig woningbouwproject in Angola. Kenmerken van het systeem zijn snelle bouw en eenvoudige montage: Xella bouwde met het systeem binnen een jaar tijd 12.000 woningen.

Het bouwsysteem is tot stand gekomen dankzij een reeks innovaties op het gebied van productie, logistiek en montage. Zo zijn er speciale verpakkings- en transportmethoden ontwikkeld, is er richting de Angolese werklui gewerkt met kleurcodering en zijn de kant-en-klare panelen eenvoudig te monteren.

Jos Cox, CEO Xella Noord-West Europa, over het project Horizonte in Zuidwest-Afrika: “De levering van zo’n grote hoeveelheid woningen naar een ander continent in die korte tijdspanne is wereldwijd nooit eerder vertoond. Een wereldprimeur dus.”

Oorsprong
De oorsprong van het bouwsysteem ligt in de bouw van een aantal kleine woningen in opdracht van het Angolese Ministerie van Visserij. Na de succesvolle bouw van deze ‘vissershuisjes’ is het systeem doorontwikkeld voor grootschalige toepassing in het kader van het Horizonte-project, eveneens in Angola. Dit project omvat de bouw van in totaal 40.000 woningen waarvan Xella in eerste instantie 15.000 woningen voor zijn rekening neemt.

Innovaties
De opschaling heeft geleid tot een reeks van innovaties op het terrein van productie, logistiek en montage. Drie Nederlandse Xella-fabrieken draaiden maandenlang op volle capaciteit om de benodigde volumes te produceren. Om de panelen vervolgens gaaf in Angola af te kunnen leveren, zijn speciale verpakkings- en transportmethoden ontwikkeld die de panelen beschermen tijdens het zeetransport.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV