Modelwoning De Poorters in Montfoort geopend

De bouwfase van het Active House-renovatieproject in Montfoort is afgesloten met de opening van een modelwoning. Tien sociale huurwoningen zijn duurzaam gerenoveerd volgens de principes van Active House. De opening werd verricht door de Deense ambassadeur Reimer R. Nielsen en Bert Jansen van de gemeente Montfoort.

De Poorters in Montfoort startte in 2009, met een oproep van VELUX Nederland. Zij waren op zoek naar een praktijkproject voor een duurzaam concept dat zij in samenwerking met Danfoss, leverancier van klimaatoplossingen, hadden ontwikkeld.

Dankzij de duurzame renovatie van de inmiddels veertig jaar oude woningen is er een beperkte vraag naar energie. Volgens Karin Verdooren, directeur-bestuurder van woningcorporatie GroenWest, lag de focus op meer dan alleen energiebesparing. “Een thuis gaat verder dan een dak boven je hoofd. Het moet een plek zijn waar je je veilig voelt en prettig en comfortabel kunt leven”.

Comfortabel binnenklimaat
Een comfortabel binnenklimaat voor de bewoners stond dan ook centraal bij de renovatie. Om dat te faciliteren is er meer leefruimte, daglicht en natuurlijke ventilatie gecreëerd. Het project wordt gedurende lange tijd gemonitord, om te testen of de gestelde doelstellingen worden behaald. De CO2-waardes en temperatuur in de woningen worden gemeten en het energieverbruik en energieopbrengst worden onder de loep genomen.

Kurt Emil Eriksen, Algemeen secretaris van de International Active House Alliance, is tevreden dat de Active House Visie is toegepast bij een renovatieproject. “Het is belangrijk dat we ons realiseren dat 90% van alle gebouwen over 50 jaar nog steeds zal bestaan. Deze gebouwen zullen een energiemodernisatie moeten ondergaan en het is belangrijk om daarbij niet alleen te kijken naar de energieprestaties, maar vooral ook naar het binnenklimaat.”

Neem een kijkje
Een van de woningen in het project is tot half juni 2013 te bezoeken. Voor groepen als architecten, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars, aannemers, overheden en gerelateerde bedrijven worden rondleidingen georganiseerd en presentaties gegeven over de totstandkoming van het project, de Active House-visie, de samenwerking en producttoepassingen. Inschrijven is kosteloos, en is nog mogelijk.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VELUX Nederland BV