‘Hoge duurzaamheidsambities bij project Steegseweg’

Woningstichting Bergh realiseert in samenwerking met Aardvast het project ‘Steegseweg’, waarvoor het PassiefBouwen Keurmerk is ontvangen. Het is het eerste sociale woningbouwproject in Nederland met het keurmerk.

Woningstichting Bergh ging voor het project op zoek naar ‘een nieuwe balans tussen kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid’. In Aardvast vond men een partij die streeft naar ketensamenwerking waardoor het ontwikkelproces soepeler verloopt en faalkosten tijdens de bouw minimaal blijven.

Arjan ter Bogt, directeur bestuurder van Woningstichting Bergh: “Bij de ontwikkeling van het project hebben we hoge duurzaamheidsambities gesteld om de woningen voor onze huurders ook op de lange termijn betaalbaar te houden”. Volgens ter Bogt werden het minimale kwaliteitsniveau en de budgettering vooraf vastgelegd, en deden drie marktpartijen op basis hiervan een aanbieding.

Na de concurrentiegerichte dialoog heeft de winnende inschrijver woningen aangeboden volgens het Passiefhuis-principe. Ter Bogt: “Dit is een extreem goed geïsoleerd huis, waardoor de energievraag voor onze huurders tot een minimum beperkt wordt.” Het project behaalde een Passiefbouwen Keurmerk en is daarmee het eerste sociale woningbouwproject in Nederland met zo’n keurmerk.

Stem van de bewoners
Volgens ter Bogt speelt de stem van de bewoners een belangrijke rol. De dorpsraad mocht mee beslissen over de ingezonden aanbiedingen, waardoor veel draagvlak gecreëerd is onder de bewoners. Ter Bogt noemt de bewoners ‘ambassadeurs van een project dat vlekkeloos verliep’. De doorlooptijd van het project was anderhalf jaar; van het uitnodigen van aanbieders tot en met de oplevering van de woningen, en dat inclusief bestemmingsplanwijziging.                                                                   

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Aardvast

Links