Koninklijke opening vernieuwd ministeriegebouw van Economische Zaken

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bezocht recentelijk het gerenoveerde gebouw van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Het monumentale pand aan de Bezuidenhoutseweg is in opdracht van de Rijksgebouwendienst ingrijpend gerenoveerd.

Het monumentale ministeriegebouw is getransformeerd van een gesloten bolwerk naar een open kantoorgebouw. Nieuw zijn de glazen puien, de modern vormgegeven kantoorvleugels en de stijlvolle serre-achtige orangerie van glas en staal. De renovatie is gefaseerd aangepakt, zodat de werkzaamheden in het ministerie zoveel mogelijk konden doorgaan, een ingewikkelde logistieke puzzel.

Duurzaamheidsaspecten
Bij de verbouwing van het ministerie is gebruik gemaakt van duurzame, energiebesparende en milieuvriendelijke materialen. Zo is er voor de verwarming in het hele complex een warmte-koude-opslagtechniek aangelegd en is voor de nieuwe kozijnen duurzaam geproduceerd Nederlands hout gebruikt.

Architect Cees Dam (Dam & Partners Architecten) tekende voor de verbouwing van het oorspronkelijke kantoorcomplex, dat in de jaren vijftig werd ontworpen door toenmalig Rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff.

Bij het ontwerp voor de uitbreiding en herstructurering van het pand is uitgegaan van de monumentale status van het gebouw. Landschapsarchitect Michael van Gessel ontwierp de binnentuinen aan de binnenzijde van het carrévormige gebouw.

Versneld
De laatste fase van de renovatie is versneld uitgevoerd. Op 11 september 2012 is de verbouwing officieel afgerond met de overdracht van het gerenoveerde pand.

Deel dit artikel

permalink