Werkzaamheden rijksmonumenten in volle gang

Opdrachtgever Natura Artis Magistra vernieuwt het gebouw De Ledenlokalen en het Artis-plein in Amsterdam. De sloop- en asbestwerkzaamheden worden door Vlasman B.V. uitgevoerd. 

Het vrij toegankelijke en openbare plein is de grootste vernieuwing van Artis op educatief gebied. Het is een groene ontmoetingsplek op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan waar cultuur, natuur en ontspanning zullen samenkomen. Het Artis-plein wordt een plek voor iedereen. Aan de rand van deze vrij toegankelijke en groene ontmoetingsplaats liggen de rijksmonumenten De Ledenlokalen en het Groote Museum. Beide monumenten zijn onderdeel van het Artis-plein. Artis gaat beide rijksmonumenten weer toegankelijk maken voor publiek.

Open verbinding
Artis startte met de sloop van het witte gebouw aan de Plantage Middenlaan dat deel uitmaakte van het Geologisch Museum. Zo is er weer een open verbinding tussen Artis en de stad gemaakt. Daarnaast is er in het gebouw De Ledenlokalen asbest gesaneerd en zijn niet-monumentale tussenwanden verwijderd. De verlaagde plafonds in de hoekgebouwen zijn eveneens weggehaald om het monumentale karakter van de architectuur weer tot zijn recht te laten komen. Artis gaat nu verder met het inrichten van de bouwplaats.

Vanaf december 2012 zijn er bouwketen aangevoerd en vanaf die tijd worden er werkzaamheden verricht aan de zijgevels van het middengebouw. Sinds februari jongstleden verricht men heiwerkzaamheden ten behoeve van het funderingsherstel. Oude en nieuwe architectuur zullen onderdeel vormen van De Ledenlokalen. Wat nog aan 19e eeuwse architectuur en interieurs is overgeleverd, wordt gerestaureerd.

Er worden 19e eeuwse onderdelen teruggebracht, zoals deuren en dakornamenten. Artis heeft onderzocht wat de vroegere kleuren en decoratiestijlen in De Ledenlokalen waren. Op basis van de resultaten hiervan stelt Artis het toekomstige kleurgebruik vast.

Beschadiging
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw De Ledenlokalen ernstig beschadigd. Die beschadigde delen van het rijksmonument zijn bedoeld voor herbestemming. Voor het interieur en de dakopbouw van het middengedeelte is naar een nieuwe en eigentijdse oplossing gezocht.

Hiervoor worden eigentijdse materialen en bewerkingen gebruikt. Desalniettemin is de moderne oplossing geënt op de 19e-eeuwse voorganger wat ritme van kolommen, daglicht en vensters betreft. Er is gekozen voor een zo minimaal mogelijk, eigentijds ontwerp. Het ontwerp is bescheiden in voorkomen en materiaal. Het wordt licht en contrastrijk ten opzichte van de 19e eeuw, maar herkenbaar als een moderne interventie.

Deze werkzaamheden gaan binnenkort van start: ze staan gepland van juni tot en met september 2013. De sloop- en asbest- werkzaamheden worden door Vlasman B.V. uitgevoerd.

Deel dit artikel

permalink