‘Regio Emmen barst van initiatieven’

Het platform IK Drenthe moet initiatieven in de regio Emmen steunen, stimuleren en faciliteren. Ondernemers, onderwijs en overheid slaan de handen ineen om te werken aan een duurzame en innovatieve toekomst.

Wethouder Nynke Houding van gemeente Emmen vertelt dat de ontwikkeling van het dierenpark en de centrumvernieuwing als kettingreactie genoemd mag worden: “We zagen dat, door het bundelen van uitdagingen en plannen, er veel meer mogelijk is. Daarnaast hoorde ik over allerlei interessante, innovatieve ontwikkelingen uit andere sectoren in de regio. Hen betrekken en met elkaar verbinden zou ongetwijfeld nog veel meer spin off geven.”

Emmen op de kaart
Houwing bracht ondernemers, onderwijs en overheden bij elkaar in het Innovatie en Kennisplatform Drenthe. “Door te verbinden ontstaan er cross-overs die we van te voren niet konden bedenken. Dit zet regio Emmen op de kaart!” Het platform is onderverdeeld in vier operationele initiatieven: Toerisme & Recreatie, Agribusiness & Groene Chemie, Duurzame Bouwmaterialen en Ondernemerschap.

Initiatieven

Het eerste initiatief, Toerisme en Recreatie, heeft een onderlinge samenwerking met ongeveer vijftig bedrijven uit de regio en is zelfs de grens overgegaan, om tegemoet te komen aan wensen van toeristen. Het tweede initiatief is Agribusiness & Groene Chemie; om producten te innoveren, worden cross-overs met andere sectoren gezocht. Volgens Houding is het ‘Digitalisproject’ in Klazienaveen hier een goed voorbeeld van: “Uit de bladeren van de plant Digitalis wordt digoxine geëxtraheerd, wat onmisbaar is voor medicijnen tegen hartfalen. 

Duurzame Bouwmaterialen
De ontwerpopgaven voor de centrumplannen zijn een enorme inspiratie voor de innovatie van bouwmaterialen. De herontwikkeling en verplaatsing van Dierenpark Emmen naar het nieuwe beLEVENspark is hiervan een belangrijk onderdeel. Voor het park wordt naar materialen gezocht die bijdragen aan de belevingswaarde, de duurzaamheidambitie en budgettaire opgave.

Ondernemerschap
Nynke Houding stelt dat er een bijzondere trots in de regio leeft: “Ondernemers die hier zitten, zitten hier niet toevallig. Die voelen zich hier thuis, en willen een bijdrage leveren.” Met het ondernemersplein en diverse congressen worden verbindingen gelegd tussen de ondernemers uit de regio. Houding is dan ook trots op IK Drenthe: “Dit is een eenmalige kans die voorbijkwam. Die hebben we gepakt. Dat bracht risico’s met zich mee, de regio is het waard dat we onze nek uitsteken. We gaan er vol voor.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links