Winnaars Gulden Feniks bekendgemaakt

De winnaars van de Gulden Feniks zijn tijdens de PROVADA 2013 op het NRP Plein bekendgemaakt. Strijp-S uit Eindhoven was de gelukkige winnaar in de categorie Gebiedstransformatie, Justus van Effen in Rotterdam won de prijs in de categorie Renovatie. In de categorie Transformatie viel Metaforum in Eindhoven in de prijzen.

Strijp-S moet met de transformatie van het voormalige Philipsterrein een nieuw creatief centrum voor de stad worden, met design, innovatie en technologie als verbindende factor. Volgens de jury is er een goede, integrale samenwerking tussen de gemeente en de commerciële marktpartijen, met als resultaat een flexibel bestemmingsplan.

In de categorie renovatie won het Justus van Effenblok in Rotterdam. Eigenaar corporatie Woonstad Rotterdam 2010 koos voor een ingrijpende stap voorwaarts: herstel in oorspronkelijke staat, met het woongemak van de 21ste eeuw. Het Metaforum in Eindhoven won de Transformatie-categorie. De jury noemde de historische W-hal van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven: “met recht het kloppende hart van de nieuwe campus van de Technische Universiteit Eindhoven.”

Er waren dit jaar in totaal 92 inzendingen voor de Gulden Feniks, een nieuw record. Bij de beoordeling van de projecten zijn de volgende criteria in acht genomen: duurzaamheid, sublimatie, economie, innovatie en maatschappelijke meerwaarde. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability, stelt als conclusie: “Duurzaamheid stijgt op de prioriteitenlijst bij renovatie en transformatie. De lat komt daarmee hoger te liggen. We zoeken naar echte innovaties.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links