Duurzame projecten genomineerd voor jaarlijkse prijs

NLingenieurs en Stichting HIER Klimaatbureau hebben zes projecten genomineerd voor de HIER Energie Nul Prijs. Innovatieve, energiezuinige en duurzame projecten in de grond-, weg- en waterbouw maken kans op de jaarlijkse prijs, die op 28 juni wordt uitgereikt door Prinses Laurentien.

De projecten die vallen in het stramien ‘Energie Nulprojecten’ kosten in het gebruik geen energie, omdat de energiebehoefte wordt opgewekt met duurzame energiebronnen. Deze bronnen vormen een integraal onderdeel van het project. Naast een reductie van energie, grondstoffen en kosten hebben deelnemende projecten een positieve impact op de omgeving. De HIER Energie Nul Prijs wil met deze competitie de duurzame innovatie vergroten in de grond-, weg- en waterbouw.

De eerste genomineerde is de Johan Friso Sluis te Stavoren. Volgens de jury hebben de provincie Fryslân en Ballast Nedam een toekomstbestendige, groene en open sluis gebouwd. De tweede genomineerde is Project A15, een project van Milieudefensie en Natuur en Milieu. Op de A15 wil men groene stroom lokaal opwekken en tegelijkertijd elektrisch rijden in een stroomversnelling brengen.

Weg van de toekomst
Ook de N239, weg van de toekomst, is als nominatie aangewezen door de jury. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss hebben fors ingezet op energiebesparing, door het dimmen van verlichting en het gebruik van led-verlichting.

Drachterweg
De Duurzame Verdiepte Ligging Drachterweg werd als vierde genomineerd. Het plan voorziet niet alleen het ontwerp en de realisatie van de weg met viaducten en het aquaduct, maar ook de sloop van de brug, de aanleg van de sloepenroute, de fietspaden en een fietsbrug, alle verlichting en installaties, groenvoorziening en omliggende infrastructuur in dit gebied. Het energieverbruik wordt geminimaliseerd en de resterende behoefte wordt duurzaam opgewekt. Dit plan is gerealiseerd door Royal HaskoningDHV, Heijmans, de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden.

De laatste twee nominaties gingen naar Recycling Light en Smart Highway. Recycling Light is openbare verlichting zonder voeding door het elektriciteitsnet en zonder gebruik van opslag van energie via accu’s. Het project Smart Highway maakt snelwegen duurzaam en interactief: de weg wordt verlicht met eerder die dag opgeslagen energie. Smart Highway is een samenwerkingsverband tussen Studio Roosegaarde en Heijmans.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door NLingenieurs

Links