Meer duurzame innovatie en energiebesparing met Green Deal

Een recentelijk ondertekende Green Deal Grond-Weg-Waterbouw moet de overgang naar een duurzame spoor, grond-,water-, en wegenbouwsector versnellen. Bij projecten moeten onderwerpen als energiebesparing, leefbaarheid en beperking van materialen en grondstoffen worden meegenomen in de ambities.

De Green Deal is een initiatief van zowel opdrachtgevers, opdrachtnemers en kennisinstellingen; de deal werd recentelijk ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Defensie, ProRail en nog zeventien andere partijen.

Aanpak
Centraal bij de Green Deal staat De Aanpak Duurzaam GWW, een werkwijze die op alle fases in een aanbestedingsproces ingrijpt en ruimte biedt aan duurzame innovatie. Hiermee wordt duurzaamheid in GWW-projecten concreet gemaakt en worden hulpmiddelen zoals een ambitieweb of CO2-prestatieladder geboden.

Ed Nijpels van NLingenieurs vertelt: “Doordat zoveel partijen dit gedachtegoed en de bijbehorende procesaanpak dragen wordt versnelling gerealiseerd, het is nu dé tijd voor een omslag in de gehele sector.” Ook Daan Stuit van MKB Infra is enthousiast over de deal: “Deze bekrachting is voor onze achterban zeer belangrijk, investeringen om op deze wijze aan de slag te kunnen gaan en kennis hierover te vergaren en delen zijn nu opportuun. Als markt geeft dit een extra ‘zetje’ in de rug om duurzaamheid te omarmen.”

Samenwerkingsverband
Duurzaam GWW is een samenwerkingsverband van opdrachtgevers, opdrachtnemers en enkele kennisinstellingen. De Green Deal wordt door de volgende partijen ondertekend: Aannemersfederatie Nederland, Bouwend Nederland, Stichting CROW, FME-CWM, Gemeente Molenwaard, Gemeente Rotterdam, Koninklijke Metaalunie, Ministerie van Defensie, Dienst Vastgoed, Ministerie van EZ/ DLG, Ministerie van IenM en Rijkswaterstaat, MKB Infra, NLingenieurs, NVTB, ProRail, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Utrecht, Railforum Nederland, Stichting SBRCURnet, Uneto-VNI, Unie van Waterschappen.

Foto: DuurzaamGWW

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland

Links