Distributiecentrum ontvangt BREEAM-NL Excellent certificaat

Lidl Nederland ontving recentelijk het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat voor het nieuwe distributiecentrum in Heerenveen. Nieman Raadgevende Ingenieurs was vanaf het ontwerp bij het project betrokken als BREEAM-expert.

Het duurzame distributiecentrum omvat in totaal 46.000 vierkante meter en behoort tot de vijf procent meest duurzame gebouwen in Europa. Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council, prijst de ambities: “Het is de eerste organisatie die duurzaamheid naar deze schaalgrootte brengt.”

Startschot
Het startschot voor de verduurzaming van het centrum werd gegeven in de vorm van een Quick Scan door Nieman Raadgevende Ingenieurs. Aandachtspunten, mogelijkheden en kansen kwamen naar voren. De organisatie begeleidde het proces voor certificering, zowel tijdens de ontwerp- als uitvoeringsfase.

Maatregelen
Op basis van de kansen en mogelijkheden zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo beschikt het distributiecentrum over een warmte- en koudeopslag. Daarnaast is het pand voorzien van materialen met een hoge isolatiewaarde, waaronder HR+++ drievoudig isolatieglas. Wat betreft verlichting is er uitsluitend gebruikgemaakt van duurzame Philips led-verlichting, in combinatie met regelsystemen zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren.

Vertalen van ambities
Volgens Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft het project aangetoond dat duurzaam bouwen begint bij ambitie, die direct aan de ontwerptafel moet worden toegepast. Het project werd tijdens de ontwerpfase met drie sterren gecertificeerd; bij oplevering kon een vierde ster worden verzilverd. Om de extra ster te behalen werden tijdens de uitvoering extra maatregelen toegepast. Volgens Nieman is het enthousiasme van het gehele projectteam een van de redenen voor het succes.

Foto: Stefan van Uffelen, directeur van DGBC, overhandigt certificaat aan Jan Makkinga, regiodirecteur van Lidl.

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs