Drijvend eiland moet toerisme Noordwijk aanwakkeren

Een ‘Drijvend Leisure Eiland’ van de gemeente Noordwijk moet toerisme aanwakkeren en bekendheid vergroten. Het eiland bestaat uit een duurzaam en energieleverend systeem van drijvende betonnen pontons, oftewel golfbrekers.

Initiatiefneemster Ingrid Leusink heeft samen met Paul Stoelinga van Deerns op 13 juni het plan voor het eiland tijdens de informatieavond in de Raadzaal van gemeente Noordwijk gepresenteerd. Kraaijvanger architecten heeft dit idee vormgegeven en de tekeningen gemaakt.

De basis van het idee is een ringvormig, drijvend eiland in de zee dat verbonden is met de boulevard. Binnenin bevindt zich een jachthaven. Het eiland bestaat uit een duurzaam en energieleverend systeem van drijvende betonnen pontons (golfbrekers). Door de ruimte in de pontons te benutten, wordt als het ware onder water gebouwd, en blijft de opbouw boven de zeespiegel beperkt. Hierdoor wordt het uitzicht over zee vanaf de boulevard minimaal beperkt.

Attractieve waarde
Het drijvende eiland spaart de schaarse dure ruimte op land en voegt attractieve waarde toe aan de Noordwijkse boulevard. Zo biedt de jachthaven een ligplaats voor zeshonderd boten, zijn er diverse horeca- en winkelvoorzieningen, komt er een congrescentrum en attractie- en leisurepark en kunnen geïnteresseerden alles leren over duurzaamheid in een tentoonstellingsruimte.

Het eiland wordt 400 bij 600 meter en komt ongeveer 500 meter uit de kust te liggen. “Dit duurzame, innovatieve eiland voor recreatie biedt volop mogelijkheden voor het toerisme en de bekendheid van de gemeente Noordwijk”, aldus Ingrid Leusink.

Met het idee wordt ingespeeld op de behoefte aan een nieuwe attractieve waarde van de Noordwijkse boulevard én een extra jachthaven tussen Scheveningen en IJmuiden. De gemeenteraad van Noordwijk neemt in oktober een besluit over het voorstel.

Afbeelding: ontwerp van het drijvende eiland, door Kraaijvanger Architecten.

Deel dit artikel

permalink