Wereldprimeur eerste uitreiking BREEAM-NL Sloop

Op het Congres Circulaire Economie is zojuist het eerste certificaat BREEAM-NL Sloop uitgereikt aan twee projecten, door Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.

G. de Jong en Zn. BV uit Pijnacker en de Gemeente Rotterdam kregen voor het project Marthalaan in Hoogvliet een certificaat. Kees de Jong van G. de Jong en Zn. BV: “Dit was een kans om als eerste bedrijf in Nederland dit certificaat te halen.” Ook Delta Development en sloopbedrijf Beelen ontvingen een certificaat: “We zijn samen met DGBC aan de slag gegaan met als uitgangspunt duurzaam slopen.”

Op 4 juni 2013 presenteerde de DGBC de gloednieuwe certificering BREEAM-NL Sloop, tijdens de Dag van de Projectontwikkeling. Het keurmerk is ontwikkeld als antwoord op de groeiende behoefte om de duurzaamheid van sloopprojecten concreet en meetbaar in kaart te brengen.

C2C als businesscase
Vóór de uitreiking inspireerde Alexander Collot d’Escury, CEO van Desso, de bezoekers met zijn presentatie over Cradle 2 Cradle als succesvolle businesscase. D’Escury begon met een korte omschrijving van de missie en visie van Desso. Hij stelde de vraag: “Hoe kan de vloer bijdragen aan onze gezondheid en ons welzijn?” en liet vervolgens enkele duurzame innovaties van de onderneming zien, waaronder Reflection Master, een tapijt dat energie geeft.

Verder kwam aan bod op welke manier Cradle 2 Cradle en circulaire economie hebben bijgedragen aan het succes van de onderneming. D’Escury vertelt dat de twee concepten de ondernemingsvisie ondersteunen om de vloer te laten werken voor health en well-being. Daarnaast draagt het volgens hem bij als oplossing voor de klimaat-, grondstoffen-, energie- en toxiciteitscrisis.

Expertpanel: De bouw in 2023
Na zijn presentatie was het woord aan het expertpanel. Laurens de Lange van Unica, Martin Koppenhol van VBI, Stefan van Uffelen, DGBC, Ellis ten Dam van Royal HaskoningDHV en Robert Koolen van Heijmans spraken in het panel, waarin de toekomst van de bouw werd belicht. Onder andere kwam aan bod welke stappen genomen moeten worden om tot een bouwconcept te komen waarin de eindgebruiker centraal staat, bestemmingen van leegstaande panden en hergebruik van materialen in andere industrieën.      

Deel dit artikel

permalink