‘Nieuwe brandkazerne Barendrecht wordt energieneutraal’

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) start binnenkort met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne in Barendrecht. Het pand moet energieneutraal worden, waarbij duurzame materialen worden ingezet bij de realisatie. De voorbereidende werkzaamheden starten in de eerste week van juli 2013.

Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de geldende wet- en regelgeving. Het nieuwe pand, naast De Baerne aan de tweede Barendrechtseweg, krijgt een oppervlakte van 830 vierkante meter. Het gebouw biedt ruimte aan vijf brandweervoertuigen, kleed-, kantoor- en fitnessruimten en een kantine.

Maatregelen voor energieneutraal
Tijdens het ontwerpproces hebben architectenbureau DeRoon|VanEs Architecten en adviseur Vertura en gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Hierbij zijn verschillende maatregelen in het ontwerp doorgevoerd, zoals zeer goed isolerende buitenwanden. In plaats van traditioneel isolatiemateriaal, kiest men voor vlaswol met een dikte van dertig centimeter.

Andere maatregelen die zijn getroffen zijn een warmtepomp met warmtekoude opslag in de grond, en PV-cellen geïntegreerd in de dakbedekking. Het resultaat van de maatregelen is dat het gebouw ‘zichzelf’ in de energiebehoefte voorziet.

Materialen
René de Roon, projectarchitect, vertelt over de materialen die gebruikt worden: “Ik ben op zoek gegaan naar materialen met een Cradle to Cradle-certificaat.” Zo heeft hij architect gekozen voor het Click Brick-systeem, in plaats van het traditionele metselwerk. Het Click Brick-systeem is een systeem zonder voegwerk, waarbij de stenen droog op elkaar worden gestapeld en door middel van clips op hun plek worden gehouden.

Daarnaast is er voor Rheinzink als gevelbekleding gekozen, een materiaal dat voor 96 procent recyclebaar is. Ten slotte is er nagedacht over de toekomst: in het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid om het gebouw in te richten met verschillende bedrijfsunits.

Afbeelding: DeRoon|VanEs Architecten

Deel dit artikel

permalink