Ontwerp nieuw stadhuis bekroond met BREEAM-certificaat

De bouw van het nieuwe stadhuis in Almelo is op dinsdag 9 juli officieel gestart. Met het boren van een gat voor één van de 244 fundatiepalen werd het startschot gegeven. Tijdens de start werd een BREEAM-NL Excellent Ontwerpcertificaat uitgereikt door Stefan van Uffelen, directeur DGBC, aan wethouder Johan Andela.

Het nieuwe stadhuis, dat circa 16.000 vierkante meter omvat, wordt gebouwd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Haven Noordzijde. Het ontwerp van de nieuwbouw werd bekroond met een 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Excellent-certificaat. Valstar Simonis was verantwoordelijk voor het ontwerp van de installaties in het stadhuis en paste het Programma van Eisen in een vroeg stadium aan, ten behoeve van de BREEAM-certificering. Daarnaast zijn Kraaijvanger Architecten, DGMR (bouwfysica), ABC Management (Management) en Aronsohn (Constructie) betrokken bij het nieuwbouwproject.

Opbouw
Het nieuwe stadhuis bestaat uit een deel laagbouw en hoogbouw. Hiervan faciliteert de laagbouw de publieke functies en het bestuur. De hoogbouw bestaat uit kantoorruimten, die worden opgezet met als uitgangspunt Het Nieuwe Werken. De klimaat-, e- en sprinklerinstallaties worden in de vloer opgenomen volgens het ‘wingvloerprincipe’.

Energieoplossingen
Daarnaast wordt de luchttoevoer vanuit de vloer opgenomen middels het verdringingsprincipe en worden er verschillende energiebesparende maatregelen getroffen. Zo behoren een WKO-installatie en de toepassing van led-verlichting tot de energiebesparende oplossingen, worden er waterbesparende toiletten aangebracht en krijgt het dak beplanting.

Foto: overhandiging vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Excellent-certificaat, door Stefan van Uffelen aan wethouder Johan Andela.
Copyright: Rikkert Harink

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Valstar Simonis