Certificaat voor binnenstedelijk herontwikkelingstraject  

Het binnenstedelijk herontwikkelingsproject ‘Het Timmerhuis’ van de gemeente Rotterdam is onlangs gewaardeerd met een BREEAM-NL Excellent Ontwerpcertificaat. Het Timmerhuis wordt daarmee het zuinigste gebouw dat de gemeente Rotterdam in gebruik neemt.

Het nieuw te bouwen Timmerhuis combineert een gemeentelijk kantoormonument met nieuwbouw, zwevend boven de grond ‘als een wolk van staal’. De gemeente Rotterdam formuleerde twee eisen voor het project: opvallende architectuur met hergebruik van een naoorlogs kantorencomplex en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

Uitgangspunten
In het kader van die uitgangspunten zijn Heijmans en Eneco bij het project betrokken; Heijmans ontwikkelt, bouwt en onderhoudt het Timmerhuis voor vijftien jaar, terwijl Eneco warmte en koude levert in de vorm van een WKO. Arjan Geelen, projectdirecteur Timmerhuis van Heijmans, vertelt trots: “We wilden voor alle onderdelen – wonen, winkels en werken – een BREEAM-NL Excellent certificaat, een internationaal erkende standaard voor de duurzaamheid van gebouwen hebben, en daar zijn we in geslaagd.”

Avindre Ramnath van Eneco vertelt over de plaatsing van de WKO: “Door warmte en koude lokaal op te wekken en onder het Timmerhuis op te slaan is er ook geen verlies van energie. In Rotterdam streven wij ernaar aan grote gebouwen duurzame koude te leveren. Daarom willen we beschikking over zoveel mogelijk warmte- en koudeopslagsystemen in de binnenstad. 

Gebouwgegevens
Het Timmerhuis bestaat uit een nieuwbouw kantoor en een stadsmonument als kantoor; totaal 24.000 m2, 91 woningen, een parkeergarage voor 120 auto’s en op de begane grond  3.500 m2 winkelfuncties. Eind 2013 wordt gestart met de boorwerkzaamheden ten behoeve van de WKO.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Eneco