Sprong energielabel dankzij grondige renovatie

In de Tilburgse wijk ‘Loven’ werden 180 arbeiderswoningen grondig gerenoveerd, met als doelstelling het EPA-label te verbeteren en het comfort van bewoners te verhogen. Met de inzet van onder andere een Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem werden beide gestelde doelen bereikt.

Om de labelsprong te maken werden onder meer het dak, de installaties en de gevel grondig aangepakt. Alle 180 woningen werden voorzien van dakisolatie, kregen een hedendaagse HR-ketel én HR++ glas. Daarnaast werd door Duco een Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem aangebracht  in de woningen, het zogenaamde Duco CO2 System. Dit systeem werkt op basis van CO2-metingen in de woonkamer: bij een ondermaats binnenklimaat wordt een signaal gestuurd naar de centrale afvoerunit, om de vervuilde lucht af te zuigen.

Verse lucht
Zelfregelende ventilatieroosters op het glas laten verse lucht binnenkomen. Om de labelsprong bij de grondige renovatie te halen werden DucoLine 10/17/23 ‘ZR’-roosters geïnstalleerd in de arbeiderswoningen. Verder koos men voor de GlasMax ‘ZR’, een geluiddempend ventilatierooster. Door deze aanpak kan het klimaat worden geoptimaliseerd, zonder dat de bewoner actie hoeft te ondernemen.

Resultaat
Bij de renovatie werd een labelverbetering behaald van D en E naar label B. De gemiddelde jaarlijkse besparing per woning komt op 229 euro. Het aandeel van het Duco CO2-system in de besparing is ongeveer 75 tot 80 euro per woning per jaar.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DUCO Ventilation & Sun Control