Duurzaamheid van Rotterdams vastgoed in kaart

Hoe duurzaam is het vastgoed in Rotterdam? De gemeente Rotterdam heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) gevraagd om te helpen bij het uitvoeren van een nulmeting van het vastgoed in Rotterdam. Het vastgoed wordt gemeten aan de hand van BREEAM-NL In-Use.

Op 8 oktober worden de resultaten aan wethouder Alexandra van Huffelen gepresenteerd. Maarten Dansen, manager Projecten bij de DGBC: “We proberen in een paar maanden tijd 25% van het Rotterdamse kantorenvastgoed in kaart te hebben. Dat is ambitieus, maar in juni zaten we al op 11%.”

Het initiatief om de gebouwen te meten op duurzame prestaties komt voort uit een netwerkbijeenkomst van de Marktstuurgroep Duurzaam Ontwikkelen van afgelopen 7 maart. Deze bijeenkomst stond in het teken van het verduurzamen van (commercieel) vastgoed in Rotterdam. Op de bijeenkomst waren twintig vastgoedeigenaren en beheerders aanwezig. Ook wethouder Alexandra van Huffelen van de gemeente Rotterdam was erbij. In een paar maanden tijd hebben inmiddels Van Nelle, WTC, CBRE Global Investors, NSI, IVG, Chalet, Gemeente Rotterdam, Bouwinvest, MPC, LSI, HHSK, Driestar, Rabo, Stena Realty, Mn en de KvK besloten mee te doen met de meting.

Waar liggen de kansen?
Afgesproken werd om voor de betreffende Rotterdamse gebouwen een indicatieve BREEAM-NL In-Use score uit te rekenen en de gebouwen te benchmarken ten aanzien van energie. Doel is om te kijken hoe de gemeente ervoor staat wat betreft duurzaamheid. En uiteraard hoe er snel verbetering kan worden behaald. Hierbij is ‘samenwerking’ het sleutelwoord.

Positieve bijeenkomst
Maarten Dansen kijkt tevreden terug op de eerste bijeenkomsten en het genomen initiatief: “De insteek was juist positief, het is niet te doen om lijstjes te publiceren met beste en slechte gebouwen, maar te accepteren dat we pas net beginnen." Je kunt alleen verbeteren als je weet waar je staat. Zo worden de data geanonimiseerd en blijven ze eigendom van de eigenaren. Wel is het mogelijk het eigen gebouw te vergelijken met de Rotterdamse en de Nationale benchmark. Gebouweigenaren, beheerders of eindgebruikers kunnen in ongeveer twee uur tijd een inschatting krijgen van de duurzame kwaliteit van hun pand. Deelname is kosteloos voor vastgoedeigenaren in Rotterdam.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een score van het gebouw en een anoniem benchmarkrapport. Het resultaat wordt op 8 oktober aan alle deelnemers gepresenteerd. In een online tool kunnen de gebouweigenaren het eigen gebouw vervolgens vergelijken met de andere Rotterdamse gebouwen. 

Meedoen kan nog steeds

Deelname kan nog steeds en is kosteloos voor vastgoedeigenaren in Rotterdam. Lees verder op de website van de Dutch Green Building Council 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council