Eindhoven krijgt innovatief fietspad

Eindhoven krijgt het eerste innovatieve fietspad van Nederland. In de toekomst rijden fietsen over een interactief pad, ontwikkeld vanuit het Smart Highway-concept. Het fietspad combineert duurzame technieken en reageert op de omgeving en de fietser zelf.

Het ongeveer 600 meter tellende fietspad, dat gelegen is tussen de Opwettense Watermolen en de Collse Watermolen en onderdeel uitmaakt van de Van Gogh Fietsroute, krijgt een speciaal interactief design. Dit design, dat een hedendaagse interpretatie geeft aan Vincent van Gogh, komt van de hand van Daan Roosegaarde, van Studio Roosegaarde.

Bij de realisatie van het fietspad zijn verschillende partijen betrokken, waaronder de gemeente Eindhoven, Heijmans en van Gogh Brabant. Vrijetijdshuis Brabant is projectleider van het innovatieve fietspad. Op 10 juli 2013 is door de betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Smart Highway-concept
Het Smart Highway-concept maakt snelwegen duurzaam; de weg wordt verlicht met eerder die dag opgeslagen energie. Het idee is ontstaan door een intensieve samenwerking tussen Heijmans en Daan Roosegaarde. Centraal staan duurzaamheid, veiligheid en beleving. Dit concept wordt nu ook toegepast bij het fietspad in Eindhoven; een primeur.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans