Brugbedieningscentrum voorziet in eigen energiebehoefte

Aan de rand van Alphen aan de Rijn, in het gebied de Steekterpoort, wordt een nieuw en energieneutraal brugbedieningscentrum gebouwd. Dit centrum moet vanaf eind 2013 ongeveer dertig bruggen in en rondom de regio bedienen. Rondom het gebouw wordt vaste aluminium lamellenzonwering gerealiseerd door Colt International.

Architectenbureau Blok Kats van Veen architecten ontwierp het duurzame pand aan de hand van het Trias Energetica-model. Als uitgangspunt wordt een zo neutraal mogelijke CO2-emissie en energieverbruik aangehouden. Colt International voorziet het kantoorgebouw van aluminium lamellenzonwering.

Omdat de architect gekozen heeft voor een ronde gevel, lopen de lamellen van de zonwering daar ook gebogen door. Eerder realiseerde Colt ronde lamellen bij het nieuwe kantoorpand TransPort van Transavia op Schiphol. Als het gebouw klaar is, zal het in haar eigen energiebehoefte voorzien en geen CO2-uitstoot hebben. Het terrein rondom het gebouw wordt ecologisch ingericht als openbaar park en zo goed mogelijk ingepast in de omgeving.

Duurzame materialen
Marc de Winter, van MARC Architectural Consultancy, bemiddelde het project namens Colt International bij hoofdaannemer Bouwbedrijf Nobel uit Bodegraven. Hij vertelt over het materiaalgebruik: “Omdat het een duurzaam gebouw betreft zijn de door ons gebruikte materialen ook duurzaam. Er is gebruikgemaakt van een bestaande extrusie-matrijs.”

De Winter vertelt verder over de lamellen: “De aluminium lamellen zijn demontabel en recyclebaar, zodat aan het eind van de gebouwlevensduur de gehele lamellenzonwering verplaatst kan worden.” Volgens de Winter is het project uniek vanwege de bijzondere functie van het gebouw, in combinatie met duurzaam bouwen.

Afbeelding door: Architectenbureau Blok Kats van Veen  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Colt International