Kantoorpand gaat voor BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat

Een gloednieuw hoofdkantoor vlakbij Schiphol krijgt een vloeroppervlak van ruim 21.000 vierkante meter. Dankzij de geplande duurzaamheidsambities sleepte het pand een advies voor de toekenning van een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat in de wacht. De ground breaking ging gepaard met een feestelijke ceremonie.

Het duurzame kantoorgebouw van Fluor wordt het nieuwe hoofdkantoor van de onderneming, met ruimte voor wel 900 arbeidsplaatsen. Het pand wordt gebouwd op het duurzame bedrijvenpark de Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp, dichtbij Schiphol.

De ground breaking ceremony werd bijgewoond door de directie van Fluor en de burgemeester van Haarlemmermeer, Theo Weterings. Daarnaast waren Job Dura van Dura Vermeer en architect Paul de Ruiter aanwezig bij de feestelijke ceremonie; de twee organisaties verworven de Design & Build-opdracht voor het kantoorgebouw.

Design & Build
Bij een Design & Build-contractvorm wordt de traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering opgeheven: in dit geval werken Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer, DWA en Royal HaskoningDHV integraal samen om een zo intelligent mogelijke huisvesting te realiseren.

Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen gepland, die tot een advies voor de toekenning van een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat hebben geleid. Zo worden er 1.900 vierkante meter aan zonnecellen op het dak aangebracht. Een WKO in de bodem moet leiden tot een sterk verminderd totaal energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

Verder staat het welbevinden van de Fluor-medewerkers centraal. Een voorbeeld hiervan is de werkvloer in het pand, die optimaal georiënteerd is op de zon. Hierbij is de gevel zo ontworpen dat daglicht zoveel mogelijk binnenkomt, zonder lichthinder of opwarming te veroorzaken. Naar verwachting wordt het nieuwe hoofdkantoor in december 2014 opgeleverd, waarbij Fluor in de eerste helft van 2015 naar het pand zal verhuizen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council