Duurzame transformatie van kantoren in Weesp

De vraag naar kantoorruimte is in de afgelopen jaren dramatisch teruggelopen. Ook de twee in 1974 gerealiseerde kantoorgebouwen aan de Amstellandlaan in Weesp hebben al jarenlang met een structurele onderbezetting te maken. Daarom worden deze twee aaneengeschakelde gebouwen getransformeerd tot een duurzaam en hoogwaardig nieuw appartementencomplex.

In het oorspronkelijke ontwerp verspringt de bouwmassa langs de Amstellandlaan tweemaal naar achteren. Dit effect wordt in het nieuwe ontwerp verder versterkt, door ook de nieuwe bouwlaag op de vierde verdieping gedeeltelijk terug te leggen. Op enkele plaatsen ontmoeten de nieuwe dakopbouw en de bestaande onderbouw elkaar, waardoor er een speels ritme in de 90 meter lange voorgevel ontstaat. In de nieuwe woonlaag bovenop het bestaande gebouw worden tien appartementen met royale dakterrassen en een panoramisch uitzicht gerealiseerd.

Huidige situatie en toekomst
De huidige gevels zijn zeer repetitief en hebben een gesloten karakter. In het ontwerp is ervoor gekozen om de voorgevels ingrijpend te verbeteren en de achtergevels daarentegen zoveel mogelijk te handhaven. In de voorgevels worden de dichte borstweringen vervangen door verdiepingshoge schuifdeuren, diepe raamneggen en een speelse combinatie van Franse en uitkragende balkons.

Beeldbepalend
De zijkanten van de diepe raamneggen zijn beeldbepalend voor de waarneming van het vernieuwde complex en worden afgewerkt in hout. Ook de dakopbouw, de nieuwe entreehallen en de achtergevels worden voorzien van houten bekledingen waardoor er in het gehele complex een warme en huiselijke sfeer ontstaat. Het wit geverfde metselwerk, antraciete betonnen balkons en profielloze glasbalustraden zoeken daartegen een vanzelfsprekende aansluiting bij het moderne en industriële karakter van de jaren 70 panden.

Ter ontsluiting worden er twee korte galerijen aan de achterzijde opgenomen. Deze galerijen zijn inpandig achter de bestaande gevels geplaatst waardoor de betonnen borstweringen van de achtergevels volledig behouden kunnen blijven. Het separaat funderen of ophangen van een nieuwe galerijconstructie wordt daarmee overbodig.

In totaal worden in de herbestemde gebouwen 16 portiek- en 39 galerijappartementen en ca. 700 vierkante meter commerciële ruimte gerealiseerd. Het voorlopige ontwerp is door Dittmar Bochmann Architecten uitgewerkt. De technische uitwerking wordt door Buro Ton Hol, in samenwerking met Jan Bochmann Architecten, verzorgd.

Auteur: Jan Bochmann, Jan Bochmann Architecten

Deel dit artikel

permalink