Renovatieproject behaalt BREEAM-NL Very Good-certificaat

De duurzame renovatie van een kantoor, bedrijfshallen en buitenterrein is beloond met een BREEAM-NL Very Good Nieuwbouw oplevercertificaat. Het is de eerste keer in Nederland dat de ‘Very Good’-waardering aan een renovatieproject wordt uitgereikt.

De verbouwing van het uit 1978 stammende pand van Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling moet volgens mede-eigenaar Herbert van der Heijden een voorbeeld stellen. De Very Good-waardering komt relatief vaak voor bij nieuwbouwprojecten die met de BREEAM-certificering aan de slag gaan, maar de waardering is nu voor het eerst door een renovatieproject in de wacht gesleept.

BREEAM
Van der Heijden vertelt over de beslissing om met BREEAM aan de slag te gaan: “In 2011 namen wij de beslissing om aan de slag te gaan met de verduurzaming van ons pand. We besloten om te gaan werken met de BREEAM-certificering, het meest erkende certificaat. Hiermee maak je exact aantoonbaar welke maatregelen je treft. We zijn blij dat we tot dusver de eerste renovatie zijn met een Very Good-certificering. Het past perfect in onze ambitie om tot een duurzame aannemer uit te groeien.”

Van der Heijden vergelijkt de oude en de nieuwe situatie: “De gebouwinstallaties waren erg gedateerd. In totaal hebben we twee miljoen in de renovatie moeten investeren, om de maatregelen te realiseren die we voor ogen hadden. We wekken nu vijftig procent van de energiebehoefte zelf op, middels zonnepanelen.” In totaal is er 420 vierkante meter aan zonnepanelen.

Trots
Naast de inzet van zonne-energie is het waterverbruik gehalveerd. Het pand heeft nu het energielabel A++; de daling van het energieverbruik bedraagt 43 procent. De terugverdientijd van de maatregelen wordt geschat op circa acht jaar. Van der Heijden: “Waar ik nog het meest trots op ben, is dat we met al die verschillende maatregelen een co2-reductie van bijna 57 procent hebben gerealiseerd.”

Showroom
Volgens van der Heijden is het pand in zijn huidige staat te omschrijven als een heuse showroom voor klanten: “We kunnen niet alleen onze ervaringen delen, maar ook daadwerkelijk laten zien wat er allemaal bij duurzame revitalisatie komt kijken.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links