Bouw energienotaloze woningen in Arnhem bijna voltooid

De wijk Malburgen in Arnhem wordt gerevitaliseerd, dankzij de bouw van diverse nieuwbouwwoningen. Inmiddels zijn de eerste woningen opgeleverd en gaat een proefproject van start, waarbij 14 energienotaloze woningen worden verhuurd middels een woonbundel.

Deze woningen zijn energienotaloos; bewoners betalen geen energielasten meer, maar alleen huur. Het bedrag dat bewoners normaliter zouden betalen aan energielasten, is verrekend in de huurprijs. Hierdoor is de corporatie in staat te investeren in extra maatregelen, om het energiegebruik te minimaliseren en energie op te wekken.

All electric
Opmerkelijk is dat de energienotaloze woningen ‘All electric’ zijn en geen gasaansluiting hebben. Er zijn diverse maatregelen doorgevoerd om het energiegebruik te minimaliseren. Zo zijn de panden voorzien van extra goede schilisolatie, triple glas en warmteterugwinning uit douchewater en ventilatielucht.

Duurzame energie
Ook wordt ingezet op duurzame energie. Zonnecollectoren leveren warm water voor verwarming en warm tapwater, aangevuld met warmte opgewekt middels een luchtwarmtepomp. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak.

Sacon, Volkshuisvesting, BAM Woningbouw en Technisch Adviesbureau Crone zijn betrokken bij dit project als respectievelijk ontwerper, opdrachtgever, aannemer en installatieadviseur.

Deel dit artikel

permalink