Flexibiliteit van stapelbare houten huizen

Een gepatenteerd bouwsysteem van massiefhouten, lijmvrije woonmodules maakt het mogelijk om duurzame, energieneutrale gebouwen binnen korte tijd op permanente of tijdelijke locaties te realiseren. Opmerkelijk aan de tijdelijke woningen is dat gebruikers niet betalen voor het bezit, maar voor het gebruik van het gebouw.

De houten modules van WOODstacker zijn plug en play; op het moment dat de woningen verplaatst moeten worden, gaat dat zonder probleem. Theo Bouwman van WOODstacker vertelt dat de productie in een hal plaatsvindt (circa twee units per dag) en de montage van 48 units, compleet met fundering in slechts drie weken kan worden gerealiseerd.

Met dergelijke flexibiliteit kan er efficiënt worden omgegaan met de vraag naar huisvesting en dát maakt de houten huizen aantrekkelijk voor bijvoorbeeld studenten. Eerder verwierf WOODstacker een opdracht om 48 studentenwoningen te realiseren in het centrum van Amsterdam, een project dat naar verwachting in april 2014 gereed is.

Gifvrij
Duurzaamheid is een kerngedachte bij de ontwikkeling van het systeem. Zo worden de gifvrije modules gerealiseerd uit C2C-bouwmaterialen en zijn er verschillende energiebesparende maatregelen. Bewoners profiteren bijvoorbeeld van decentrale ventilatie met terugwinning van warmte, driedubbel glas en de duurzame energie van zonnepanelen.

Daarnaast is er volgens Theo Bouwman van WOODstacker ook aan zogenaamde ‘low-tech’ oplossingen gedacht: “De units maken gebruik van buitenruimte met schaduw in de zomer en zoninval in de winter, het systeem gebruikt passief zonlicht.”

Toepassingen
Er zijn met het modulaire systeem allerlei soorten gebouwen te maken; het zijn niet alleen studenten die de vruchten kunnen plukken van de duurzame huisjes. De modules zijn vanwege het gezondheidsaspect bijvoorbeeld geschikt voor de gezondheidszorg, bijvoorbeeld in de vorm van een zorginstelling. WOODstacker noemt de mogelijke configuraties eindeloos; van campuscomplex en hotel tot kinderdagverblijf.

Accenture Innovation Awards
WOODstacker neemt deel aan de Accenture Innovation Awards, een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve producten, diensten of concepten in Nederland. De uitreiking vindt plaats op 8 november in de Convention Factory in Amsterdam.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links