Drinkwaterleverancier zet in op duurzame herontwikkeling

Het kantoorpand van een drinkwaterleverancier is aan een grondige renovatie onderhevig. De organisatie levert het drinkwater voor het westen en zuiden van de provincie Zuid-Holland en koos bewust voor duurzame herontwikkeling. Vanwege de gebogen vormen van de buitengevel is gekozen voor het toepassen van een composietgevelbekleding van Polux.

Wytze Boonsma van drinkwaterleverancier Dunea vertelt over de keuze voor herontwikkeling: “In deze tijden van leegstand is het voor ons als maatschappelijk verantwoorde organisatie ondenkbaar om nieuwbouw te betrekken en een leegstaand pand achter te laten. We kiezen bewust voor het verduurzamen van een bestaand pand. Daarnaast levert deze duurzame herontwikkeling ons op termijn kostenbesparingen op.”


Foto: Mock-up van gevelelementen

Gevelontwerp
Hoofdaannemer Heembouw heeft Polux ingeschakeld om het gevelontwerp van de architect ‘maakbaar’ te maken, zonder het beoogde eindresultaat onrecht aan te doen. Composiet bleek volgens Jack Smit van Polux het enige geschikte materiaal om deze klus te klaren. “Niet alleen vanwege de vormvrijheid die het materiaal biedt, maar ook omdat in het licht van duurzaamheid, vervanging van gevels beter is dan sloop. Het is een belangrijk onderdeel van de Polux-bedrijfsvisie en sluit aan bij de wens van Dunea.”

Versmelting
Tijdens de renovatie worden feitelijk twee kantoorpanden aaneen gesmolten. Beide gebouwen zijn tot op het betonnen casco gestript. Om regelmaat in de achterconstructie te creëren wordt een HSB-constructie als een ‘stolp’ over de bestaande constructie geplaatst. Vervolgens zijn de composietpanelen bevestigd aan de HSB-achterconstructie, waarbij de mechanische bevestiging zoveel mogelijk aan het zicht is onttrokken.”

Foto: Werk in uitvoering

Smit: “Het voordeel van de lichtgewicht composietpanelen is dat de bestaande constructie niet extra verzwaard hoeft te worden. Ook bij volledig geïsoleerde elementengevels is dat het geval. Het voorkomen van sloop, wat alleen al op zichzelf veel energie kost, maakt de toepassing van composieten nog duurzamer.

Volgens Smit behoeft de composietgevel van Dunea straks louter esthetisch onderhoud. “Onze composietpanelen zijn uitgebreid getest en de gebruikte coatings hebben de nodige verouderingsprocessen ondergaan, conform NEN- en DIN-normen. De technische levensduur bedraagt meer dan vijftig jaar en de ‘verkleuringswaarde’ is uitstekend met een delta E van slechts 1.16.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Flexipol Composites BV