Vernieuwend initiatief moet kwaliteit Markermeer verbeteren  

Natuurmonumenten ontwikkelde een vernieuwend initiatief om de kwaliteit van het Markermeer te verbeteren. De natuurwaarden van het Markermeer staan namelijk al een tijd onder druk. Dit initiatief, dat samen met het Rijk wordt opgepakt, nodigt partijen uit om zich aan te sluiten bij een samenwerkingsverband, ten behoeve van de aanleg van de Marker Wadden.  

Het RVOB meldt dat de eerste fase van het natuurherstelplan in de noordoosthoek van het Markermeer de aanleg van een eiland van ongeveer 500 hectare bedraagt. Eerder dit jaar sloegen Natuurmonumenten en het Rijk de handen ineen bij dit project, dat in totaal zo’n 75 miljoen gaat kosten.  

Initiatiefnemer van de Marker Wadden, Natuurmonumenten, draagt 15 miljoen bij dankzij een gift uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu dragen elk 15 miljoen bij. 

Nieuwe partners
Het is de bedoeling om deze samenwerking vorm te geven met nieuwe partners en daarmee ook een deel van de aanvullende 30 miljoen bijeen te laten brengen. Partijen worden uitgenodigd om de financiële basis van het project te verbreden en te versterken.

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zullen een belangrijke rol vervullen bij de uitvoering van dit project, samen met het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf dat de staatsgrond in erfpacht zal uitgeven.

Toekomstplannen
Eind april 2013 zijn de toekomstplannen van Rijk en regio voor het Markermeer gepubliceerd in de ontwerp-Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer. In deze Rijksstructuurvisie staan de opgaven en keuzes op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en natuur. Met de aanleg van de Marker Wadden en daarnaast de luwtemaatregelen Hoornse Hop wordt werk gemaakt van het herstellen van de natuur in het Markermeer.

Dankzij het project ontstaat een beleefbaar natuurgebied, aantrekkelijk voor mens en dier. Door het verwijderen van de slibdeken op een deel van de bodem van het meer worden visgronden hersteld. Ook andere sectoren zullen profiteren van dit bijzondere project, bijvoorbeeld door de ontwikkeling en inzet van nieuwe technieken in de waterbouw.

Informatiebijeenkomst
Geïnteresseerden kunnen een informatiebijeenkomst bijwonen, waarin de plannen voor de eerste fase van de Marker Wadden, het samenwerkingsverband en de selectiecriteria worden toegelicht. De informatiebijeenkomst vindt plaats op woensdag 2 oktober aanstaande, tussen 14.00 uur en 16.00 uur, in Gasterij Stadzigt (Naardermeer), Meerkade 2 te Naarden. Aanmelden voor deze bijeenkomst is mogelijk door een e-mail te sturen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links