Nauwe samenwerking bij aanleg innovatief vloersysteem

Het nieuwe faculteitsgebouw van TU Eindhoven krijgt een innovatief variabele vloer waarin kunststof bollen in de vloer zijn verwerkt. Over een vloeroppervlakte van circa 26.000 vierkante meter worden ongeveer 125.000 kunststofbollen in de vloer verwerkt, waar vervolgens het beton overheen wordt gestort, wat voor besparing zorgt.

Gelissen Beton uit Beek leverde een Cobiax-vloer waarmee een gewichtsbesparing van vijftien procent kan worden gerealiseerd. De bollen zitten ingeklemd in korven en zijn onafhankelijk van de positie en uitvoering van de wapeningsnetten. Uniek in dit project is de hoogte van de bollen; deze is variabel en hangt af van de diameter van de leidingen die in de vloer worden gelegd.

Peter Soethout, projectleider van bouwbedrijf BAM Utiliteitsbouw Eindhoven: “Het is vaak een valkuil dat de installateur en vloerfabrikant hun werk niet op elkaar afstemmen. Dan zouden de bollen bijvoorbeeld moeten worden weggehaald, omdat daar onverwachts een leiding hoort te zitten. Gelissen Beton heeft dit ondervangen door in een vroeg stadium met de betrokken partijen om de tafel te gaan zitten. Dat is voor ons erg waardevol.”

Lichte vloerconstructie
BAM Utiliteitsbouw Eindhoven stelde in het kader van duurzaamheid de eis om de tien verdiepingen van het nieuwe faculteitsgebouw van een lichte vloerconstructie te voorzien. Soethout: “Onze voorkeur ging dan ook uit naar een vloersysteem met Cobiax-bollen, omdat we beton wilden besparen.

Cruciale factor bij het efficiënt uitvoeren van de werkzaamheden is de nauwe samenwerking, zo vertelt Soethout. Volgens hem heeft Gelissen Beton in een vroeg stadium van het project met de installateurs en BAM Techniek samengewerkt. Zo legde Arjo van Hulst, directeur van Gelissen Beton, met zijn team uit hoe de leiding in de vloer moet worden gepositioneerd en waar de partijen op moesten letten.

Gelissen Beton legt momenteel de tweede verdiepingsvloer en bevindt zich in de tekenfase voor de constructie van de andere vloeren. Naar verwachting heeft Gelissen Beton de vloerconstructies al in maart voltooid. Het gehele project wordt eind 2014 opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BAM Bouw en Techniek