Opening nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam

Donderdag 19 september jongstleden werd het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam geopend, door niemand minder dan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het nieuwe Paleis van Justitie bestaat uit twee geschakelde gebouwen waarin het gerechtshof Amsterdam en delen van het Openbaar Ministerie zijn gehuisvest.

Het pand werd begin dit jaar opgeleverd, na een bouwtermijn van twee jaar en is nu officieel geopend. Claus en Kaan Architecten Amsterdam waren verantwoordelijk voor het ontwerp, terwijl de inrichting van de kantoorlagen van de hand van OTH architecten uit Amsterdam komt.

Peutz adviseerde over de bouwfysica, akoestiek, de duurzame aspecten en heeft de audiovisuele installaties voor verschillende ruimtes ontworpen. Ook zijn studies verricht naar de daglichttoetreding van de kantoren. Dit leidde tot optimalisatie van de glasafmetingen en afwerking van de gevels aan de binnenstraat.

Bouwmaterialen
Duurzame bouwmaterialen werden zowel binnen als buiten het gebouw ingezet; een van de uitgangspunten van het ontwerp is dat het gebouw langdurig de functie van Paleis van Justitie kan vervullen. Verder zijn de medewerkers, die eerder op drie verschillende locaties werkzaam waren, ondergebracht in één gebouw.

Windhinder
De beide gebouwen hebben een bruto vloeroppervlak van 33.500 vierkante meter. Om bepaalde zichtlijnen te scheppen zijn in het masterplan gebouwsnedes aanwezig en heeft het Paleis van Justitie een groot overstek. Daarnaast ligt het gebouw aan het IJ, deze twee factoren maken de gebouwen gevoelig voor mogelijke windhinder.

Het windklimaat op loopniveau is hiervoor beoordeeld op loopniveau, aan de hand van een schaalmodel dat in de windtunnel bij Peutz onderzocht is. Men koos er uiteindelijk voor om het eerste en enige beweegbare, glazen windscherm van Nederland te plaatsen, dat alleen bij grotere windsnelheden tevoorschijn komt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Peutz bv