Uitreiking BREEAM-NL certificaten tijdens slotfeest

Het officiële slotfeest van de Dutch Green Building Week vond op 20 september plaats in het Museon te Den Haag. Tijdens het feest werden twee BREEAM-NL certificaten uitgereikt aan respectievelijk een nieuwbouw hoofdkantoor en een grootschalige renovatie.  

De eerste partij die in de prijzen viel was van der Heijden, die het eigen kantoor aan een grootschalige renovatie onderwierp. De renovatie leverde een drie sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat op. Herbert van der Heijden vertelt trots over de primeur: “We zijn de eerste, maar hopelijk niet de enige. Wij hebben laten zien dat we niet alleen duurzaam denken, maar ook duurzaam doen. Én zijn!”

Showroom
Dankzij de renovatie is de CO2-emissie van het gebouw met 56 procent omlaag gegaan en halveerde het waterverbruik. Tevens wordt de helft van de benodigde energie opgewekt met eigen zonnepanelen. Van der Heijden ziet het pand als een showroom voor klanten, waar men kan ervaren wat er allemaal mogelijk is om bestaand vastgoed te verduurzamen.

Fluor
De tweede gelukkige partij die met een certificaat naar huis ging was Fluor; de organisatie ging aan de haal met een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat voor een 20.000 vierkante meter tellend hoofdkantoor. Wytse Algra van Dura Vermeer, ontwikkelaar van het nieuwe pand, reageert enthousiast: “In eerste instantie was een drie sterren certificaat onze ambitie, maar mede door een goede samenwerking met alle betrokken partijen is het ons gelukt om een vier sterren certificaat te behalen.”

Duurzaamheidsmaatregelen
Er staan verschillende duurzaamheidsmaatregelen op de planning voor het pand. Zo wordt het dak van de nieuwbouw voorzien van 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen en zorgt een ondergronds Warmte- en Koudeopslag voor de verwarming en koeling. Dit is slechts een greep uit de maatregelen die worden uitgevoerd.

Foto boven: Uitreiking BREEAM-NL certificaat aan Van der Heijden
Foto onder: Uitreiking BREEAM-NL certificaat aan Fluor

Deel dit artikel

permalink