Tijdelijke parkeergarage lost tekort parkeerruimte op

De parkeergarage Morsfoort in Leiden is gerealiseerd in een Design & Build-formatie en moet een tijdelijke oplossing bieden voor het tekort aan parkeerruimte in de binnenstad.

Opmerkelijk aan de garage is dat de constructie volledig demontabel is en na tien jaar eenvoudig kan worden afgebroken, om op een andere plek parkeerruimte te bieden. In totaal kunnen er 390 auto's in de garage staan.

Architectenbureau Paul de Ruiter en Bouwbedrijf Aan de Stegge zijn verantwoordelijk voor de Design & Build-formatie en de komende tien jaar wordt de garage geëxploiteerd door de gemeente Leiden. De constructie is opgetrokken uit hoogwaardige, duurzame materialen, waarvan bovendien de meeste materialen recyclebaar zijn.

Energiebesparing
Het doek op de gevels, dat gekozen is met de inspraak van buurtbewoners, is ontwikkeld van duurzaam geproduceerde, recyclebare kunststoffen. Daarnaast vindt er in de Morspoort een energiebesparing plaats, door natuurlijke ventilatie en een slim verlichtingsplan. Zo is er dynamische signalering en bewegwijzering, worden bewegingsmelders ingezet en is er een ruimte toetreding van daglicht.

Demonteren en opbouwen
Als de parkeergarage niet meer nodig is op de huidige locatie, wordt de garage gedemonteerd en elders weer opgebouwd, eventueel in een andere configuratie. Architectenbureau Paul de Ruiter meldt dat de snelle bouwtijd van vijf maanden, de lage initiële kosten en de herbruikbaarheid de garage tot een veilige investering met een hoog rendement maken.

Foto’s: Pieter Kers

Deel dit artikel

permalink