Flexibele ontwikkelwijze als oplossing uitdagingen hedendaagse stad

Het boek ‘De flexibele stad’ beschrijft een nieuwe, flexibele ontwikkelwijze die oplossingen biedt voor de uitdagingen van de hedendaagse stad, met zijn toenemende hoeveelheid leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen.

De transformatie van het bestaande, de invloed van de eindgebruiker en de omgang met onvoorspelbaarheid staan centraal in dit boek van de handen van Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl. De Flexibele Stad telt vier hoofdstukken, waarin de auteurs 36 procesmatige, juridische, financiële en ruimtelijke instrumenten presenteren die tot nieuwe resultaten kunnen leiden.

Opbouw
Het boek is opgebouwd uit vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk ‘De inflexibele stad’ analyseren de auteurs het huidige ontwikkelmodel en laten ze zien waarom dit nu niet meer werkt. Hoofdstuk 2 ‘De flexibele stad’ zet een nieuw ontwikkelmodel uiteen op basis van deze analyse, dat onder de veranderde maatschappelijke omstandigheden wél werkt.

Instrumenten en succesvoorbeelden
In hoofdstuk 3 ‘Instrumenten voor de flexibele stad’, beschrijven Bergevoet en van Tuijl met welke alternatieve manieren het nieuwe ontwikkelmodel praktisch ingezet kan worden. Ten slotte toont hoofdstuk 4 succesvolle voorbeelden die inmiddels zijn gerealiseerd. Er passeren ruim vijftig gerealiseerde projecten de revue.

Live presentatie
Het boek werd op 26 september jongstleden officieel gepresenteerd in de Suikerfabriek in Groningen. Op 9 oktober 2013 vindt een live boekpresentatie plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam; na een introductie door de auteurs volgen interviews met onder andere Matthijs Bouw van one architecture en Dennis van Westerop, adviseur transformatie hotelgebouw Ramada Apollo. Meer informatie over de live presentatie is te vinden op de website van Pakhuis De Zwijger.

Deel dit artikel

permalink