Energiezuinige klimaatinstallatie voor nieuwe fabriek

Een nieuwe fabriek in Heerenveen krijgt een energiezuinige klimaatinstallatie. De keuze voor de installatie werd gebaseerd op het lange termijn effect, met als leidraad TCO, de Total Cost of Ownership. In bedrijfsruimten die geschikt zijn wordt adiabatische koeling toegepast.

De nieuwe fabriek van Fonterra wordt sinds 27 mei jongstleden gebouwd en zal in december 2014 operationaal zijn, met de installatie van Colt. Dagelijks wordt er vanaf 2015 meer dan twee miljoen liter wei verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten voor premium voedingsmiddelen en kindervoeding. Om hygiënisch te presteren is een goed ontwerp van het luchtbehandelingssysteem bijzonder belangrijk.

Hans Berghorst, projectdirecteur van Fonterra, vertelt: “Binnen Fonterra hanteren we onze eigen standaards die vaak hoger zijn dan wettelijk voorgeschreven. Voor de nieuwe fabriek hebben we hier echter wel kritisch naar gekeken omdat Nederland nu eenmaal niet hetzelfde klimaat heeft als Nieuw Zeeland. Afwijkend is hier bijvoorbeeld het hergebruik van lucht. In Nederland moet je buitenlucht in de winter voorverwarmen en vanuit het oogpunt van energiebeheersing wil je dat zo min mogelijk. Daarom hebben we bij de keuze van een installatie verder gekeken dan de investering.”

Lange termijn
Berghorst laat daarnaast weten dat het effect van de investering op de lange termijn van belang was voor de organisatie: “Zeker in een HVAC-installatie zijn de operationele kosten vaak dominant. Een investering doe je eenmalig, maar energie betaal je nog zeker 25 jaar. We zochten dan ook een leverancier die met ons meedenkt zowel wat de investering, als de technische oplossing als de operationele kosten betreft.”

Hij vertelt verder over de kosten: “We hebben operationele kostenberekeningen uitgevoerd voor de ontwerpen van verschillende geselecteerde leveranciers en deze vergeleken op kosten voor de komende 10 jaar. We hebben voor het systeem van Colt gekozen omdat ze een innovatieve oplossing bieden. Innovatief niet omdat de gebruikte systemen zo innovatief zijn, maar door de totaaloplossing.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Colt International