Bewegingsvrijheid patiënten centraal bij nieuwbouw kliniek

Op 17 oktober 2013 is de laatste paal voor de nieuwbouw van de Bouwman kliniek in Rotterdam geslagen. De nieuwbouw, die naar verwachting in 2015 wordt opgeleverd, vindt plaats op het bestaande terrein aan Prins Constantijnweg in Rotterdam.

De bestaande kliniek wordt uitgebreid met ongeveer 6.300 vierkante meter en wordt twee verdiepingen hoog. In het ontwerp, dat van De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dIGA) komt, staat persoonlijke vrijheid centraal. Door het enorme oppervlak van de ruimtes kunnen patiënten zich vrij bewegen.

Persoonlijke vrijheid
Naast hun eigen ruime zit- en slaapkamer kunnen patiënten ook terecht in de grote actieve lounges, stiltelounges, atelier, fitnessruimte en comfortrooms. Roelof Gortemaker, architect en partner bij dIGA, vertelt over het aspect persoonlijke vrijheid: “Het cluster intensieve zorg is bewust niet opgezet als een klassieke psychiatrische afdeling met eigen huiskamers en kleine slaapkamers. We hebben er juist voor gekozen om een groter verblijfsgebied te creëren, waarbinnen de patiënt zich vrij kan bewegen en zoveel mogelijk zijn eigen plek kan vinden.”

Klaar voor de toekomst
De verblijfsvoorzieningen gaan van het bestaande gebouw naar de nieuwbouw. Dankzij ingrepen voldoet de nieuwbouw aan de moderne eisen voor duurzame bouw en is het pand klaar voor de toekomst. Zo zet men een warmteterugwin-systeem in en heeft het gebouw een hogere isolatiewaarde.

Deel dit artikel

permalink