Innovatiecentrum officieel in gebruik genomen

Het nieuwe FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen is op 16 oktober jongstleden officieel in gebruik genomen. Kort daarna, op 18 oktober, ontving het innovatiecentrum een BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat van drie sterren.

In de nieuwbouw zijn innovatieve energieconcepten toegepast zoals WKO, photovoltaïsche cellen en een duurzaam klimaatsysteem. Daarnaast wordt duurzame energie opgewekt met biogas van aangesloten melkveehouderijbedrijven via een certificatensysteem. FrieslandCampina, Hurks en Ingenieursbureau Arcadis bundelden hun krachten om deze maatregelen te realiseren. Het energieverbruik ligt 25 procent onder de norm die door de overheid is vastgesteld.

Gevolg inspanningen
Als gevolg van de inspanningen mocht men een BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat van drie sterren ontvangen. Gerard Menting, directeur Corporate Real Estate van FrieslandCampina, vertelt over het duurzame gebouw: “FrieslandCampina stelt hoge eisen als het gaat om duurzaamheid. Hurks en ontwerpers hebben tijdens het ontwerpproces rekening gehouden met onze specifieke gebruikerswensen op het gebied van duurzaamheid.”

Menting meldt dat het pand niet alleen duurzaam is gebouwd, maar dat daarnaast talloze voorzieningen aanwezig zijn die gebruikers aanzetten tot duurzaam gedrag: “Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd en het gebouw is goed bereikbaar per fiets en met het openbaar vervoer.”

Integrale benadering
Rick van Heumen, directeur van Hurks vastgoedontwikkeling, geeft details over de rol die zijn organisatie vervulde bij het project: “Hurks kiest voor een integrale benadering van duurzaamheid bij haar projecten. Energiebesparing, verantwoord materiaalgebruik en toekomstbestendigheid spelen een centrale rol.” Volgens van Heumen zijn deze kernpunten met succes toegepast.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council