Stappenplan versterkt draagvlak voor duurzame energieprojecten

Een stappenplan helpt gemeenten om draagvlak voor duurzame energieprojecten te behouden en te versterken. De digitale wegwijzer doorloopt vier verschillende fasen, van voorverkenning tot realisatie, de bijdragen aan een positief resultaat.

De wegwijzer van Agentschap NL moet gemeenten op weg helpen om met duurzame initiatieven om te gaan. Diverse ervaringen zijn verzameld en stapsgewijs in de wegwijzer opgenomen. Zo komen de cruciale waarde van het betrekken van belanghebbenden en de inzet van communicatie uitgebreid aan bod in het plan.

Kennis
Kennis over hoe gemeenten de juiste ondersteuning kunnen bieden aan initiatiefnemers is volop aanwezig in de vorm van onderzoek, literatuur en praktijkervaring. Deze informatie wordt opgenomen in de digitale wegwijzer, in de vorm van een beknopt overzicht van actiepunten, tips en hulpmiddelen.  

Het plan moet gemeenten een leidraad geven om met weinig middelen initiatiefnemers van duurzame energieprojecten te helpen aan een groter draagvlak. Ook provincies, initiatiefnemers en projectontwikkelaars kunnen volgens Agentschap NL baat hebben bij deze informatie.

De digitale wegwijzer ‘Draagvlak voor duurzame energie’ is te downloaden via de officiële website van Agentschap NL.

Handreiking
Eerder ontwikkelde Rijkswaterstaat, in samenwerking met Agentschap NL, Hier Klimaatbureau en de milieufederaties een handreiking die de rol van decentrale overheden bij lokale duurzame energie-initiatieven in beeld brengt. Daarin omschrijven zij de verschillende rollen die een gemeente kan innemen, zowel inhoudelijk als vanuit persoonlijk perspectief, bij lokale duurzame energie-initiatieven.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)