Prinses Beatrix opent nieuwbouw De Basis

Het nieuwe trainings- en nazorgcentrum van Stichting de Basis in Doorn is op 5 november jongstleden geopend door prinses Beatrix. Een belangrijke uitdaging bij de nieuwbouw was om een ontwerp te maken dat paste in de toekomstvisie van de Basis, waarbij rekening werd gehouden met de randvoorwaarden van alle belanghebbenden.

Sinds 2007 is Royal HaskoningDHV betrokken bij de modernisering van het hele terrein en de gebouwen. Hierbij werden zowel programma’s van eisen, ontwerp en technische uitwerking verzorgd door een team van architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, constructeurs en adviseurs voor installaties, infrastructuur, milieu en vergunningen.

Er werd voor nieuwbouw gekozen omdat een deel van de gebouwen van de Basis uit de jaren vijftig stamt en het volledige complex onpraktisch en duur in onderhoud was.

De locatie vroeg om duurzame oplossingen, zo vertelt Jan Koelink, architect Royal HaskoningDHV: “Een van de belangrijkste uitdagingen was om een ontwerp te maken dat past bij de toekomstvisie van de Basis en tevens rekening houdt met de randvoorwaarden van alle belanghebbenden. Dat ligt niet alleen bij de Basis en haar samenwerkingspartners, maar ook bij omwonenden, belangengroepen en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zo ligt het terrein aan de rand van het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug, wat hoge eisen stelt aan de landschappelijke inpassing.”

Het Royal HaskoningDHV-team was verantwoordelijk voor onder andere een masterplan en structuurontwerp voor het totale terrein, het ontwerp van achttien zorgwoningen in het bos, het ontwerp van het nieuwe trainings- en nazorgcentrum (trainings-, congres-, logies- en kantoorfaciliteiten), een bodemsanering en alle benodigde vergunningprocedures.

Ontwerp en plannen
Koelink over het ontwerp en de plannen: “De bijzondere doelgroep, de veranderende organisatie van de Basis en de mooie locatie waren voor mij de belangrijkste inspiratiebronnen. Toen de Basis bezig was met haar nieuwe strategie, maakte wij een landschappelijke analyse en een landschapsontwerp voor het terrein aan de Woestduinlaan.”

Volgens Koelink ging de ontwikkeling van de bedrijfsstrategie, zorgvisie en de vastgoedstrategie gelijk op: “Omdat ik al heel vroeg bij het ontwerp betrokken was, leerde ik de Basis goed kennen. Dat stelde mij om een masterplan te maken en een gebouw te ontwerpen dat aansluit bij de nieuwe toekomstvisie van de Basis.”

Intensief samengewerkt
Hij prijst de samenwerking tussen een groot aantal disciplines binnen Royal HaskoningDHV: “Hoewel architectuur, huisvestingsadvies en landschap centraal stonden, is er intensief samengewerkt met experts uit alle hoeken van ons bedrijf. Van duurzaamheid, ecologie en water tot infrastructuur, vastgoedexploitatie en vergunningsstrategie. Het ontwerp voor de nieuwe Basis is technisch uitgewerkt met behulp van BIM. Architecten, constructeurs en installatieadviseurs werkten op één vloer bij elkaar aan een fraai ontwerp voor de Nieuwe Basis.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Royal HaskoningDHV