RAU Architecten winnaar van Gouden Kikker Award 2013

De Gouden Kikker Award 2013 is gewonnen door Architecten RAU, met de inzending gemeentehuis Brummen. Het gemeentehuis, dat gerenoveerd en uitgebreid is met tijdelijke nieuwbouw, gooide hoge ogen bij de vakjury, bestaande uit onder andere Job Dura.

Volgens de jury is duurzaamheid voor Architectenbureau RAU een filosofie. Elk project dat zij aanpakken wordt duurzaam ontworpen. Deze filosofie wordt ook uitgedragen naar de partijen waarmee wordt samengewerkt en dat uit zich in een project als het gemeentehuis Brummen.

Grondstoffendepot
De tijdelijke nieuwbouw van het gemeentehuis is als ‘grondstoffendepot’ ontworpen, waardoor de grondstoffen van dit deel opnieuw gebruikt kunnen worden en het gebouw voor ruim 90 procent gedemonteerd kan worden.
De award werd uitgereikt onder toeziend oog van een volle plenaire zaal op het Duurzaam Gebouwd Congres.

Uiteenlopende inzendingen
De uiteenlopende inzendingen hebben allemaal gemeen dat pragmatiek centraal staat, door vernieuwingen in techniek, proces of dienstverlening, door de financiële aantrekkelijkheid van de voorstellen of doordat deze gemakkelijk toepasbaar zijn op verschillende plekken. De diversiteit in aanmeldingen leidde tijdens het juryberaad tot interessante discussies. Desondanks was de uitslag van de jury unaniem.

Gouden Kikker
De Gouden Kikker wordt jaarlijks uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De prijs is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen extra te stimuleren en betere toepassingen en processen te ontwikkelen voor duurzaam wonen, werken, zorg en onderwijs. ABC Nova, de nieuwe naam van fusiepartners Smitshoek Melles & Partners en ABC Management, organiseert de award. Deze zal ook volgend jaar weer worden uitgereikt.

Film: opening gemeentehuis Brummen september 2013

Deel dit artikel

permalink