Distributiecentrum zet prefab beton bouwconcept in

Het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld wordt gebouwd in Zwolle. Ten behoeve van de realisatie wordt gebruikgemaakt van een prefab beton bouwconcept. De integrale en conceptmatige aanpak moet ertoe leiden dat het complex in korte tijd gebouwd kan worden.

Het distributiecentrum voor wehkamp.nl wordt gebouwd door Hercuton, in opdracht van WDP Nederland. Volgens Hercuton leent het prefab beton bouwconcept zich uitstekend voor de realisatie van het nieuwe onderkomen; enerzijds vanwege de natuurlijke eigenschappen van beton, anderzijds vanwege de bouwsnelheid.

Korte bouwtijd
De omvang van het distributiecentrum is enorm te noemen, waardoor een relatief korte bouwtijd geen overbodige luxe is.  Het centrum bestaat uit drie lagen: de begane grond heeft een oppervlakte van 34.178 vierkante meter, de eerste verdieping behelst 12.344 vierkante meter en de tweede verdieping 500 vierkante meter.

BREEAM-certificering
Het duurzame distributiecentrum streeft naar een BREEAM-certificering. Op dit moment vindt onderzoek plaats naar welke energiebesparende maatregelen kunnen worden ingezet. Bekend is dat er onder andere een WKO wordt ingezet.

In totaal worden er in het centrum vier miljoen artikelen opgeslagen. Het centrum krijgt bijna 480.000 picklocaties, waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Medio november start Hercuton met de heiwerkzaamheden en medio juni rondt de organisatie zijn werkzaamheden af. Vervolgens wordt het distributiecentrum in het najaar van 2015 in gebruik genomen.

Foto: ontwerp DENC Tilburg

Deel dit artikel

permalink