Hybride ventilatiesysteem voor effectieve afvoer lasrook

In Almelo wordt begin 2014 een nieuwe grote productiehal geopend voor het lassen van zware componenten. Voor de afvoer van de lasdampen wordt een hybride ventilatiesysteem gerealiseerd. Een praktische oplossing, waarbij rekening  wordt gehouden met uitbreiding in de toekomst.

Machinebouwer Boessenkool uit Almelo is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van onderdelen voor de machinebouw, complete machines en apparaten. De nieuwe productiehal wordt geopend om de productiecapaciteit uit te breiden.

Op dit moment wordt er onder meer gewerkt aan stoominjectie blokken waarmee oude olievelden tot op de laatste druppel worden leeggehaald. Verder produceert Boessenkool onderdelen voor de bouw van een wereldprimeur: een super LNG-tanker. In de nieuwe hal worden vooral grote zware op maat gemaakte componenten geproduceerd. Hierbij komt lasrook vrij die afgevoerd moet worden.

Effectieve afvoer
Voor de effectieve afvoer van de lasrook en het realiseren van ventilatie in de productiehal levert Colt een hybride ventilatiesysteem. Het Colt-concept van lasdampventilatie is gebaseerd op decentrale systemen. De hal wordt voorzien van natuurlijke ventilatie, in combinatie met een Colt Klimaatstraat en adiabatische koeling, de Colt Coolstream. Men kiest nu voor een relatief kleinere installatie, die gemakkelijk aan toekomstige opschaling kan worden aangepast.

Colt vertelt dat het nog niet bekend is hoeveel er exact gelast wordt. Daarom is het met de berekeningen van onder andere 5xBeter en de 1 procent regel niet precies te bepalen hoeveel verse buitenlucht er geventileerd moet worden. Volgens Colt kiest men voor een pragmatische aanpak: bij een eventuele uitbreiding kunnen de berekeningsmethodes voor het laswerk exact worden uitgecijferd. Daar kan de benodigde ventilatie op worden aangepast.

Deel dit artikel

permalink