Eindhovense kerk krijgt energieke restauratie

De parochie van de St. Petrus in Eindhoven wordt op bouwfysisch en energetisch niveau aangepast, door de ontwikkeling van een duurzaam klimaat- en lichtsysteem.

De verduurzaming wordt ondersteund door Stichting KIEN, in een samenwerking met de partijen Hanzehogeschool, de TU/e en Philips. KIEN gaat samen met de TU/e op bouwfysisch gebied bepalen hoe de kerk verwarmd kan worden zonder dat het gebouw er schade door lijdt.

In de toekomst zal de kerk steeds vaker worden ingezet voor evenementen en erediensten; een optimaal klimaat is van steeds groter belang. Ter verbetering op energetisch gebied wordt gedacht aan een WKO, stralingsopslag of het gebruik van een warmtepomp.

Leegstand
Op dit moment staat de parochie door terugloop in financiën en bezoekersaantallen steeds vaker en langer leeg. Tijdens incidenteel gebruik, bijvoorbeeld tijdens een eredienst, wordt de kerk verwarmd. Een plotselinge verwarming die gepaard gaat met hoge luchtvochtigheid, wat leidt tot een hoge energierekening. Daarnaast heeft een dergelijk klimaat een negatieve invloed op de bouwfysische staat en op de kunstwerken binnen het pand.

Kennis en ervaring
Stichting KIEN wil met het project  aantonen hoe belangrijk het is om kennis en ervaring op te halen waar het zich bevindt en te brengen naar waar men het nodig heeft. De stichting zet zich daarom in om relevante partijen in beweging te krijgen en stappen te laten zetten.

Foto: Robert de Greef

Deel dit artikel

permalink