LEED Platinum voor hagelwit i.lab

Het splinternieuwe ontwikkelings- en onderzoekscentrum van de Italiaanse betonfabrikant Italcementi is bekroond met het LEED Platinum label. Architectenbureau Richard Meier & Partners tekende voor het opvallend smetteloos witte gebouw. 

Opdrachtgever en architect werkten nauw samen om het hoge ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid, ruimtelijke en esthetische kwaliteit waar te maken. In het gebouw zijn de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid en beton toegepast, waarbij esthetiek een voorname rol speelt.

Het i.lab, zoals het centrum wordt genoemd, staat in het Kilometro Rosso Scientific Technology Park in Bergamo. Dit park langs de weg van Milaan naar Venetië, huisvest verschillende onderzoeksgebouwen op het gebied van techniek. Jean Nouvel is de ontwerper van het masterplan en introduceerde de kilometer lange rode muur, waaraan het park zijn naam ontleent. Deze rode muur bepaalt de maximaal toegestane hoogte van het i.lab. Om het ruimtelijke programma van eisen te kunnen realiseren heeft het gebouw drie verdiepingen ondergronds en twee bovengronds.

Het volledige artikel is te lezen in Duurzaam Gebouwd #23, of via een pdf-bestand.

Deel dit artikel

permalink