Stroomversnelling in cruciale fase

Stroomversnelling, het plan om huurwoningen energienotaloos te maken, is in een cruciale fase gekomen nu de eerste vier prototypes gereed zijn. Lukt het om de komende paar jaar de slag te maken naar uiteindelijk 110.000 energieneutrale woningen in 2020?

Tekst: Richard Mooi, Fotografie: Platform31

Het wordt een druk jaar voor Stroomversnelling, het door de Rijksoverheid ondersteunde plan om voor corporatiewoningen een grote energiesprong tot ‘nul-op-de-meter’ te maken. De vier prototypewoningen zijn opgeleverd en nu kunnen corporaties en bouwers aan de slag met de eerste duizend huurwoningen op basis van een helder financieel model.

Comfortabele woning

De energiekosten die bewoners kwijt zijn in hun slecht geïsoleerde woning, betalen ze aan de woningcorporatie. Met die extra geldstroom voert de corporatie de renovatie uit. De woonlasten blijven voor de huurders gelijk, maar ze krijgen een comfortabele woning terug. “Beter dan nieuwbouw”, zegt programmaregisseur Jan Willem van de Groep. De zo ontstane cashflow is nog onvoldoende om de de energierenovatie helemaal te bekostigen. Bouwpartijen moeten ook een duit in het zakje doen. “De essentie is dat bouwers voor lagere prijzen, betere spullen met gegarandeerde kwaliteit moeten leveren. Om de businesscase voor corporaties sluitend te maken moeten ze zo’n 30% tot 40% goedkoper produceren dan ze deden. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig dat ze radicaal innoveren en industrialiseren.”

Het hele artikel is te lezen in Duurzaam Gebouwd Magazine editie 25, die in maart verschijnt. U kunt dit artikel over Stroomversnelling ook via deze link lezen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31