Bewoners betrokken bij herstructurering

De duurzame aanpak van de naoorlogse Enschedese wijk Bijvank-Noord maakte vernieuwingen en verbetering van de woonomgeving mogelijk. “Participatie vinden wij belangrijk, dus hebben we van begin af aan de bewoners bij de herstructurering betrokken.”

Voor woningcorporatie Domijn betekent duurzaamheid niet alleen energiezuinig bouwen, maar ook investeren in een prettige leefomgeving en een langdurige, goede relatie met onder meer haar huurders. Bij de herstructurering van Bijvank-Noord moest het plan dan ook aansluiten bij de kwaliteiten en waarden die de bewoners zelf ervaren en belangrijk vinden.

Participatie

“Van begin af aan hebben we de bewoners erbij betrokken”, vertelt Domijn-projectmanager Robin Schoemaker. “Eigenlijk eerst alleen om met elkaar een sociaal plan te realiseren, maar uiteindelijk kregen ze zelfs een grote stem bij de architectenselectie. De enorme motivatie van de bewoners maakte het mogelijk om ook het stedenbouwkundig programma van eisen samen te ontwikkelen.”

Duurzame buurt

Dit resulteerde onder meer in minder woningen, meer gemeenschappelijk groen en ontmoetingsplekken, een autovrije ruimte rond de school en gezamenlijk groen van oost naar west. “Dat dit samen met bewoners tot stand is gekomen, daar zijn we best trots op.”
Op alle fronten is geïnvesteerd in een duurzame buurt, concluderen de plannenmakers. Daarmee gaat Bijvank-Noord veel verder dan alleen maar het doorvoeren van technische milieumaatregelen en energiebesparingen. “Door het loskoppelen van de infrastructuur en water is een robuuste wadi ingepast. Deze loopt door het hele plan, waardoor water echt onderdeel is van de leefomgeving.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Enschede, Overijssel