Duurzaam tweede leven

De oplevering van de eerste fase van de grootschalige renovatie van het Utrechtse kantoor van verzekeraar ASR Nederland vond afgelopen vrijdag 14 maart plaats. De betonnen borstweringen hebben plaatsgemaakt voor een dubbele glazen gevel die energie bespaart en veel meer daglicht binnenlaat.

Na deze eerste oplevering beschikt het pand over een aansprekend, centraal ontmoetingsgebied en een grote diversiteit aan werk-, overleg- en vergaderplekken. Daarnaast fungeert de gevel in de zomer als geventileerde spouw die opgewarmde lucht afvoert, in de winter is het een  warmtebuffer om overmatig afkoelen te voorkomen. Door het buitenste blad van de dubbele gevel om het gebouw heen te leggen, ontstaan hoge atria en groene wintertuinen rond het entreegebied en aan de uiteinden van de kantoorvleugels.

Gestript en verduurzaamd

Naar ontwerp van Team V Architectuur wordt het gebouw volledig gestript en verduurzaamd. Tijdens de renovatie door Ballast Nedam en Kuijpers, die samen Bouwcombinatie Archimedes vormen, blijft het pand in gebruik. Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel, Kuijpers realiseert in het kantoor onder andere een duurzame energievoorziening met elektrotechnische en zwakstroominstallaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties. Mede hierdoor slinkt het energieverbruik met meer dan 50%, waardoor het gebouw een energielabel A behaalt.

Planning

Komende oktober neemt ASR het ondergrondse vergadercentrum in gebruik. De tweede kantoorvleugel wordt begin 2015 opgeleverd, de derde vleugel in december 2015. Met 86.000 m2 hoort het ASR-kantoor bij de tien grootste kantoorgebouwen van Nederland.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Geïsoleerde Panelen

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht