Renovatie in recordtijd van Franciscus Ziekenhuis Roosendaal

Zes operatiekamers in het Franciscus Ziekenhuis van Roosendaal zijn compleet gerenoveerd en in een recordtijd van vier maanden opgeleverd.

Royal HaskoningDHV was verantwoordelijk voor de onderdelen bouwkunde, constructies, installaties en projectmanagement van de snelle renovatie. Terwijl een dergelijke renovatie normaal gesproken meer dan acht maanden duurt, werd met gestandaardiseerde (UAVgc) voorwaarden een slag geslagen, zo stelt Geert van der Pas, projectmanager bij Royal HaskoningDHV.

“Het voordeel van deze voorwaarden is dat veel administratieve rompslomp in bestekken bespaard blijft en tijdwinst oplevert. Je gaat immers uit van standaarden, die ook goed toepasbaar zijn in de medische wereld. Daarnaast is gebruik gemaakt van een planningsmethodiek (LEAN) die vaker wordt gebruikt bij bouwprojecten met een beperkte beschikbare bouwtijd.”

Aantoonbaar veilig
Tot slot zorgde het Validatie Masterplan voor aantoonbare kwaliteit en veiligheidsmaatregelen, vertelt van der Pas. “Deze methodiek is nog niet wettelijk verplicht voor OK’s, maar projecten voldoen zo wel aantoonbaar aan door de Inspectie Gezondheidszorg gestelde eisen. Alle toegepaste methodieken hebben ervoor gezorgd dat de OK’s snel zijn opgeleverd, zonder tekort te doen aan de kwaliteit.”

Uitdaging
De grootste uitdaging lag in het inpassen in de bestaande ruimte. Van der Pas: "Vooral voor de techniek was beperkte ruimte beschikbaar. Daarom is tijdens de engineeringsfase alles heel gedetailleerd uitgewerkt met Building Information Modelling (BIM) en is de volgorde van de bouw bepaald. Hadden we afgeweken van de bouw- en montagevolgorde, dan was het niet gelukt de renovatie binnen de termijn uit te voeren."

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Roosendaal, Noord-Brabant