Tweede huid voor rijtjeshuis

Afgelopen donderdag 15 mei hebben TU Delft-hoogleraar Andy van den Dobbelsteen en Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, de eerste Prêt-à-Loger gepresenteerd: de tweede huid om een Hollands rijtjeshuis energieneutraal en ruimer te maken.

Ze openden de woning op de locatie van Groothuis Wonen (TBI Holdings) in het Twente Harbrinkhoek. Hier heeft een studententeam van de TU Delft een kopie van het ouderlijk huis van een van de studenten nagebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren ‘60.

Energieneutraal

Met het aanbrengen van een tweede huid laten ze zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal gemaakt kunnen worden en met tegelijkertijd extra woonruimte. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.

Dit concept heet Prêt-à-Loger – klaar om te bewonen – omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid wordt aangebracht. De bewoners behouden de kwaliteit van een warm thuis waaraan zij gehecht zijn en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Hiervoor is aan de noordkant een laag isolatie aangebracht en aan de zuidkant een slimme kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en heel het jaar door energie levert.

Extra woonruimte

Deze constructie creëert de extra woonruimte. In de winter vouwt de constructie in zijn geheel open en wordt de ruimte weer onderdeel van de tuin. Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werken de studenten met vele partners samen. Met dit concept doen ze deze zomer mee aan de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen voor duurzame bouw, in het Franse Versailles.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council